Przygotowanie deseru wymaga czasu, ale wynik jest tego wart.
Sernik to deser kuchni amerykańskiej od dawna uwielbiany przez smakoszy w wielu krajach świata.
Głównym składnikiem tego dania jest serek śmietankowy.
A jeśli dodasz do tego bazę ciastek, galaretkę truskawkową i kawałki świeżych słodkich jagód, uzyskasz prawdziwy blask.
Ponadto tego deseru nie trzeba piec, co znacznie ułatwia zadanie latem, kiedy w ogóle nie chce się spędzać czasu w pobliżu gorącego pieca.
Składniki:
Dla bazy:
Kruche ciasteczka – 300 g
Masło – 60 g
Mleko – 20 g
Do wypełnienia:
Serek śmietankowy (lepiej wziąć serek Philadelphia, ale jeśli nie jest dostępny, wybierz dowolny inny bez zbędnych aromatów) – 500 g
Śmietanka 33-35% – 200 g
Cukier – 150 g
Świeże truskawki – 400 g
Żelatyna (lepiej weź instant) – 18 g
Woda – 100 g
Dla galaretki:
Sok truskawkowy – 250 g
Żelatyna – 10 g
Przepis krok po kroku:
Przygotujmy wszystkie niezbędne składniki. Wyjmij serek śmietankowy z lodówki na około pół godziny przed rozpoczęciem robienia sernika, aby osiągnął temperaturę pokojową. Z drugiej strony śmietana powinna być zimna.
Kruche ciasteczka zmiel w blenderze do uzyskania jednorodnej sypkiej masy.
Wysyłamy masło do mikrofalówki na kilka sekund, aby się stopiło.
Do okruchów ciasteczek dodać roztopione masło i mleko i dokładnie wymieszać rękami, aż będzie gładka.
Masę równomiernie rozprowadzamy w zdejmowanej formie o średnicy 22-23 cm
Najpierw przykrywamy pergaminem do pieczenia. Umieść arkusz ciasteczek w lodówce.
Przygotowujemy farsz. Rozcieńczyć żelatynę zgodnie z instrukcją: napełnić wodą, a następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Umyj truskawki bez odrywania ich od szypułek, w przeciwnym razie jagody nabiorą wilgoci. Wybieramy te najpiękniejsze – około 200-250 gramów – i odkładamy je na bok do dekoracji deseru. Resztę oddziela się od łodyg i kroi na małe kawałki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na stabilne szczyty.
Połącz miękki serek śmietankowy i bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkości.
Do powstałej masy wlej ciepłą stopioną żelatynę, dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj masę szpatułką, równomiernie rozprowadzając jagody.
Wyjmujemy formę z ciasteczkami z lodówki, równomiernie rozprowadzamy masę serową z truskawkami na wierzchu, wysyłamy do zamrażarki na 7-10 minut.
Wlej sok truskawkowy do żelatyny, wymieszaj. Gdy żelatyna pęcznieje, podgrzej ją w kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Pozostałe truskawki pokrój w cienkie plasterki.
Wyciągamy sernik z zamrażarki, na wierzch kładziemy jagody.
Następnie łyżką stołową delikatnie wlej odrobinę galaretki ostudzonej do temperatury pokojowej cienką warstwą.
Wysyłamy go do zamrażarki na kilka minut.
Gdy pierwsza część galaretki na truskawkach się zatnie, wlej pozostałą galaretkę. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na noc.
Jak myć truskawki w słonej wodzie, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek