Wiele restauracji i barów codziennie wyrzuca ogromną ilość resztek jedzenia, podczas gdy, zamiast pojemników na śmieci, mogłyby trafiać do żołądków tych, którzy je potrzebują.
Kiedy właścicielka jednej nowo otwartej restauracji w Indiach zobaczyła kobietę, która szukała jedzenia w koszu na śmieci, od razu uświadomiła sobie, co ma zrobić. Otóż wpadła na genialny pomysł.
Zdając sobie sprawę z tego, że w jej restauracji „Pappadavada” codziennie zostaje dużo jedzenia, kobieta postawiła przy wejściu na ulicy lodówkę, gdzie każdy klient mógłby zostawić tam resztki jedzenia dla bezdomnych i głodnych ludzi.
Lodówka jest otwarta 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i nigdy nie jest pusta, ponieważ nie tylko odwiedzający tę restaurację zostawiają tam jedzenie, ale także mieszkańcy pobliskich domów, a nawet właściciele innych restauracji.
„Pieniądze są moje, ale wysiłek ten czynię z myślą o innych ludziach”, powiedziała właścicielka w wywiadzie dla lokalnej prasy. „Oto przesłanie, które chcę przekazać wszystkim: kiedy wydajesz w ten sposób pieniądze, przyczyniasz się do zmian w społeczeństwie”.