Zanurz ciasto w maśle i zdobądź elegancki domowy chleb.
Składniki:
Gotowanie:
1. W mące wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i drożdże (w ten sposób aktywujemy drożdże, jest to bardzo ważne), wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Dodaj sól i podlej wszystko olejem roślinnym i ugniataj miękkie ciasto, żeby było lekko lepkie, posmaruj dłonie olejem roślinnym podczas mieszania.
3. Przykryj ciasto folią, pozwól mu dobrze wspiąć się w ciepłym miejscu, co najmniej godzinę.
4. Wyciągamy z miski dobrze, ugniatamy i dzielimy na równe części 10, aby uzyskać równomierne użycie wagi.
5. Zaokrąglamy kawałki ciasta, przykrywamy folią i pozostawiamy 20 minut.
6. Lekko smarujemy stół masłem i rozciągamy każdą część o średnicy 10-12 cm, a następnie zanurzamy w roztopionym masłem każde ciasto i wysyłamy na przygotowaną blachę do pieczenia, układamy w stos na siebie w okręgu w kształcie kwiatu.
7. Przykryj folią i pozwól mu wspiąć się bezpośrednio na stole (20 minut).
8. Z jajka bierzemy tylko żółtko, dodajemy trochę mleka, mieszamy i smarujemy nasze ciasto, smarujemy każde płatki i posypujemy sezamem.
9. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Smacznego!
Horoskop na 29 maja 2020. Co nas czeka
Tarcza 4.0. Jakich zmian mogą spodziewać się Polacy
Książę William o ojcowstwie. Jego słowa są bardzo nieoczekiwane
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…