Każdy, kto chociaż trochę lubi lody, z pewnością doceni ten przepis. Robienie lodów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Najważniejsze, że w tym przepisie możesz użyć produktów, które z pewnością będą w zasięgu ręki.
Do przygotowania lodów będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
1 Najpierw oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać część mleka i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać.
2 Wlać resztę mleka i postawić na ogniu.
3 Gdy masa zgęstnieje, dodać do niej wanilinę i ponownie wymieszać. Przełożyć ją do odpowiedniego naczynia i poczekać, aż wystygnie. Lepiej przykryć pokrywką. Po wystygnięciu włożyć do zamrażarki.
4 Teraz zabieramy się za masę białkową.
5 Najpierw robimy syrop. Połączyć 200 g cukru, 5 łyżek wody i szczyptę kwasu cytrynowego. Postawić syrop na ogniu.
6 Gotować przez kilka minut aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
7 W misce ubić białka na sztywną pianę.
8 Wlewać gotowy syrop do białek, ciągle ubijając. Odstawić do wystygnięcia.
9 Wyjąć masę mleczną z zamrażarki i połączyć z masą białkową.
10 Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny.
Lody są gotowe do spożycia.
Kotleciki cebulowe. Tak pyszne, że nie trzeba mięsa
Jak zrobić puszyste i pyszne croissanty w domu
Przepyszne mięso zapiekane w piekarniku. Sekret tkwi w specjalnej marynacie
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…