Niesamowite, delikatne pulpety w sosie. Są dobre jako samodzielne danie, ale smakosze mogą również dodać przystawkę.
Przygotowuje się je szybko, są sycące i bardzo smaczne.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować pulpety:
1 Zetrzeć cebulę do miski. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startych warzyw dodać mięso mielone, sól i opcjonalnie przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
2 Z gotowej masy uformować kulki, ma być 10-12 sztuk.
3 Kulki smażyć obustronnie na patelni przez kilka minut.
4 W międzyczasie w osobnej misce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym dodać sól, pieprz, wlać wodę.
5 Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek koncentratu pomidorowego.
6 Wszystkie smażone pulpety ciasno umieścić na patelni. Wlać sos i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.
7 Gotowe pulpety posypać zieleniną i podać ze świeżymi letnimi warzywami.
Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze
Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…