Niesamowite, delikatne pulpety w sosie. Są dobre jako samodzielne danie, ale smakosze mogą również dodać przystawkę.
Przygotowuje się je szybko, są sycące i bardzo smaczne.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować pulpety:
1 Zetrzeć cebulę do miski. Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Do startych warzyw dodać mięso mielone, sól i opcjonalnie przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
2 Z gotowej masy uformować kulki, ma być 10-12 sztuk.
3 Kulki smażyć obustronnie na patelni przez kilka minut.
4 W międzyczasie w osobnej misce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym dodać sól, pieprz, wlać wodę.
5 Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek koncentratu pomidorowego.
6 Wszystkie smażone pulpety ciasno umieścić na patelni. Wlać sos i dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 15 minut.
7 Gotowe pulpety posypać zieleniną i podać ze świeżymi letnimi warzywami.
Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze
Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…