Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

Oczywiście, zawsze można je będzie zjeść, ale sztuka gotowania kryje się właśnie w drobiazgach. Tylko prawdziwi profesjonaliści wiedzą, do czego lepiej podawać ziemniaki, jakiej wielkości powinny być i tak dalej.

Jak ugotować młode ziemniaki

Wybór ziemniaków

Wystarczy przestrzegać tych prostych zasad:

  • Nie kupuj zielonych ziemniaków ze względu na dużą ilość solaniny.
  • Nie kupuj ziemniaków z uszkodzoną skórką i plamami.
  • W żadnym razie nie kupuj ziemniaków, jeśli niektóre z nich są czarne. Nawet jedna sztuka może wskazywać na chorobę ziemniaków.
  • Nie kupuj ziemniaków, które zawierają dużo wilgoci.
  • Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

    Obieranie ziemniaków

    Bardzo młode ziemniaki należy obrać przed gotowaniem. Zeskrob skórkę nożem lub gąbką na mokro (oczywiście bez środków chemicznych).

    Włóż do garnka z wodą, aby nie ściemniały. Ze względu na mały rozmiar nie trzeba je kroić. Niektórzy uważają, że takie ziemniaki są najsmaczniejsze.

    Nieco starsze, ale jeszcze młode ziemniaki można gotować w mundurkach. Jeśli chcesz, możesz też trochę zeskrobać skórkę przed gotowaniem.

    Młode ziemniaki można ugotować z różnymi dodatkami. Spójrzmy na niektóre z nich.

    Młode ziemniaki ze śledziem

    Przygotowanie:

    Włóż obrane ziemniaki do garnka. Napełnij wodą o 1-2 palce powyżej ziemniaków. Postaw garnek na ogniu.

    Po ugotowaniu dodaj sól i gotuj przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Poczekaj, aż ostygnie. Podawaj ze śledziem.

    Młode ziemniaki z koperkiem

    Przygotowanie:

    Ziemniaki ugotuj zgodnie z powyższym przepisem. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić. Dodaj masło, koperek i zmiażdżony czosnek.

    Przykryj garnek pokrywką i dobrze wstrząśnij, żeby w ten sposób wymieszać składniki. Odstaw na około 15 minut i podawaj.

    Przepis na pyszne ziemniaki Boulangère. To francuskie danie sprawi, że znów polubisz ziemniaki

    Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację

    Niezwykle smaczna i pachnąca pieczeń w multicookerze. Prosto, smacznie i zdrowo