Categories: Przepisy

Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

Ciasteczka wiedeńskie to pyszne domowe ciasta, które uwielbia każdy dorosły i każde dziecko.

Zrób pyszne ciasteczka dla swojej rodziny, aby delektować się pysznymi smakołykami. Podstawowym składnikiem na ciasto jest masło, dlatego są kruche.

Do nadzienia używamy dżemu morelowego, ale możesz użyć dowolnego innego dżemu. Ciasteczka są chrupiące, pachnące i słodkie.

Składniki:

  • Masło – 125 g
  • Mąka pszenna – 275 g.
  • Cukier – 100 g.
  • Jaja kurze – 1 szt.
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki.
  • Dżem morelowy lub inny – 150 g.
  • Sól – 1 szczypta.
  • Przygotowanie:

    1. Roztopić masło na małym ogniu, pozostawić na stole, aż ostygnie. Dodać cukier i stale mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    2. Dodać jajko i wymieszać.

    3. Do głębokiej miski przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko razem wymieszać.

    4. Wlać masło z jajkiem do mąki.

    5. Zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.

    6. Odciąć jedną czwartą ciasta i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut.

    7. Wyłożyć resztę ciasta do formy i rozwałkować lub rozciągnąć ręcznie po całej powierzchni, w zależności od tego, co jest bardziej wygodne. Zamiast formy możesz wykorzystać brytfannę, wyścieliwszy ją pergaminem.

    8. Ułożyć dżem morelowy na ciasto. Ważne jest, aby dżem był gęsty. Możesz użyć dowolnego dżemu jagodowego, który masz w domu — z porzeczki, gruszki lub jabłka.

    9. Wyciągnąć schłodzony kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzeć go na dużej tarce bezpośrednio na dżem. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180-190 stopni C.

    10. Po 30-35 minutach wyjąć formę z piekarnika, ciasto ma być dobrze upieczone, nieznacznie powiększone i zrumienione. Schłodzić przez 15-20 minut.

    11. Pokroić na średnie kawałki i podawać do herbaty.

    Smacznego!

    Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne

    Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa

    Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Mąż zostawił mnie z małym dzieckiem i udał się do kochanki: „Chcę poczuć się młody, a ty cały czas jesteś zajęta dzieckiem”

    Alan powiedział to prawie spokojnie. Jak coś, co już dawno dojrzało w nim, a teraz…

    5 godzin ago

    Przyjechałam do córki na urodziny wnuka i przywiozłam mu samochodzik: „Mamo, Michał już się tym nie bawi”

    Przyjechałam do córki na urodziny wnuka. Michał skończył dziewięć lat. Wstałam rano, upiekłam ciasto z…

    10 godzin ago

    Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa, ale przecież mamy własne dzieci, po co mi obce

    Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa. Ma…

    10 godzin ago

    „Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać, mam własną rodzinę”: córka rzadko dzwoniła do swojej starszej matki

    „Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać. Mam własną rodzinę…” Te słowa Ola wypowiedziała kiedyś…

    11 godzin ago

    Zorganizowałam ślub dla starszego syna, pokryłam wszystkie wydatki, ale jemu i synowej to było za mało: „A co z wypoczynkiem na Malediwach, liczyliśmy na to”

    Od ponad 15 lat mieszkamy z mężem osobno. Już dawno wyjechałam do pracy, ponieważ wychowywanie…

    14 godzin ago

    Kot urządził prawdziwe polowanie w domu: jak latający ptaszek przyciągnął uwagę domowego pupila

    Na tym filmie przedstawiono zabawną sytuację, w której znajduje się wiele zwierząt domowych, które otrzymują…

    1 dzień ago