Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

Ciasteczka wiedeńskie to pyszne domowe ciasta, które uwielbia każdy dorosły i każde dziecko.

Zrób pyszne ciasteczka dla swojej rodziny, aby delektować się pysznymi smakołykami. Podstawowym składnikiem na ciasto jest masło, dlatego są kruche.

Do nadzienia używamy dżemu morelowego, ale możesz użyć dowolnego innego dżemu. Ciasteczka są chrupiące, pachnące i słodkie.

Składniki:

  • Masło – 125 g
  • Mąka pszenna – 275 g.
  • Cukier – 100 g.
  • Jaja kurze – 1 szt.
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki.
  • Dżem morelowy lub inny – 150 g.
  • Sól – 1 szczypta.
  • Przygotowanie:

    1. Roztopić masło na małym ogniu, pozostawić na stole, aż ostygnie. Dodać cukier i stale mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    2. Dodać jajko i wymieszać.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    3. Do głębokiej miski przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko razem wymieszać.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    4. Wlać masło z jajkiem do mąki.

    5. Zagnieść ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do rąk.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    6. Odciąć jedną czwartą ciasta i włożyć do zamrażarki na 10-15 minut.

    7. Wyłożyć resztę ciasta do formy i rozwałkować lub rozciągnąć ręcznie po całej powierzchni, w zależności od tego, co jest bardziej wygodne. Zamiast formy możesz wykorzystać brytfannę, wyścieliwszy ją pergaminem.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    8. Ułożyć dżem morelowy na ciasto. Ważne jest, aby dżem był gęsty. Możesz użyć dowolnego dżemu jagodowego, który masz w domu — z porzeczki, gruszki lub jabłka.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    9. Wyciągnąć schłodzony kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzeć go na dużej tarce bezpośrednio na dżem. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180-190 stopni C.

    10. Po 30-35 minutach wyjąć formę z piekarnika, ciasto ma być dobrze upieczone, nieznacznie powiększone i zrumienione. Schłodzić przez 15-20 minut.

    Chrupiące, pachnące wiedeńskie ciasteczka, wspaniałe domowe ciasto. Dzieci będą zachwycone

    11. Pokroić na średnie kawałki i podawać do herbaty.

    Smacznego!

    Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne

    Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa

    Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki