Kotlety schabowe z przepisu najbardziej znanej restauratorki w Polsce podbijają kolejne podniebienia. Magda Gessler zna się na rzeczy i od chwili, kiedy jej sekretny przepis na kotlety wypłynął do sieci, na stołach coraz częściej pojawia się mięso przygotowane w ten szczególny sposób.
Kotlety schabowe z przepisu Magdy Gessler raz przygotowane będą gościć na stole regularnie – i to nie tylko z okazji niedzielnego obiadu. Sekretem są tu dwa składniki, które użyte w odpowiedni sposób sprawiają, że mięso staje się niezwykle kruche i jeszcze bardziej smakowite.
Do wykonania dania potrzebne są dodatkowe składniki
To danie przyrządzone według przepisu Magdy Gessler sprawi, że rodzina będzie prosiła o więcej. To idealna alternatywa dla schabowych przyrządzanych na szybko. Jeśli poświęcimy mięsu odrobinę więcej czasu, podniebienie nam za to zdecydowanie podziękuje.
Zobacz także: Jak Magda Gessler z dnia na dzień pozbyła się zbędnych kilogramów? Mówi, że to efekt banalnej diety
Aby wykonać kotlety schabowe Magdy Gessler należy przygotować sobie aż kilogram schabu. Restauratorka przyznaje, że wychodzą jej z tego 4 potężne kotlety wielkości talerza. Jednak można zrobić kilka mniejszych z mniejszej ilości mięsa. Jedna z kulinarnych blogerek wykorzystała 360g schabu i wykonała z niego 5 porcji schabowych.
Dodatkowo na blacie powinny się znaleźć: cebula, 400 ml mleka, 2 jajka, bułka tarta z mąką pszenną, sól i pieprz, a także niezastąpiony smalec.
Kotlety schabowe – przepis
Magda Gessler swoje kotlety rozbija bardzo cienko. Jeśli w mięsie znajdują się żyłki, należy je poprzecinać – inaczej spowodują, że podczas smażenia mięso będzie się brzydko zawijać. Kiedy mamy już przygotowaną i rozklepaną „bazę”, czas na sekretny trik Gessler.
Zobacz także: „Dbał o domowe ognisko” : Lara Gessler pod opieką ojca
Cebulę należy obrać i pokroić w piórka. W miseczce trzeba poukładać kolejno: schab, cebula, schab, cebula itd., a potem całość zalać mlekiem. Następnie taki przekładaniec wystarczy przykryć i włożyć do lodówki na 3 godziny. Dopiero po tym czasie można wyjąć mięso ze specjalnej zalewy.
Po wyciągnięciu kotletów trzeba koniecznie je osuszyć, inaczej będzie mocno pryskać na patelni. Wystarczy doprawić je do smaku solą i pieprzem, a potem postępować według znanego schematu. Każdy kotlet obtaczamy w mące, następnie wkładamy do roztrzepanego jajka i potem do bułki tartej. Na rozgrzanym smalcu wystarczy smażyć je z obu stron aż do zarumienienia.
Magda Gessler poleca
Pyzy z mięsem – przepis
Składniki (około 20 sztuk):
Ciasto:
1,5 ziemniaków,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 spore jajko,
sól i pieprz
Farsz:
400 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
3 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól i pieprz
Pyzy z mięsem – jak zrobić?
Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę.
Starte surowe ziemniaki odlewamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku, dodajemy do ugotowanych i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól. Wbijamy także jajko, wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Następnie kroimy je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.
Mięso mielimy w specjalnej maszynce.
Cebulę siekamy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy dokładnie zmielone mięso, doprawiamy tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą do smaku, smażymy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mięso będzie wystudzone, wbijamy do niego jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki. Spłaszczamy je, dodajemy farsz mięsny i lepimy – wedle uznania okrągłe lub podłużne kluski. Dla ułatwienia obsypujemy ręce mąką.
W sporym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pyzy. Ile gotować pyzy z mięsem? Wiele zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj są gotowe po około 8-10 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię. Dla pewności sprawdzamy, czy są miękkie.
Wskazówki: Jeśli mamy upieczone bądź ugotowane mięso na przykład z poprzedniego obiadu, śmiało możemy wykorzystać je do przygotowania pyz. Wystarczy zmielić je w maszynce i wymieszać z przestudzoną cebulką, a następnie postępować według przepisu.