Przepisy

Sposoby zawijania gołąbków, by nie rozpadły się podczas gotowania

W jaki sposób najlepiej zawijać gołąbki?

Okazuje się, że metoda skręcania gołąbków nie jest jedna, lecz cztery.

Dzisiaj opowiemy, jak zawijać gołąbki, by okazały się zgrabne i nie rozpadły się podczas gotowania.

Jak zawijać gołąbki

Sparzyć kapustę w mikrofalówce lub w dużym garnku i rozebrać z liści. Pokroić duże liście na pół. Jeśli zapomniałeś, jak gotować gołąbki, przygotowaliśmy dla ciebie przepis na końcu artykułu.

Rurka

Zawinąć farsz rurką w liść kapusty. Następnie wepchnąć końcówki do środka. Zawinięte w ten sposób gołąbki na pewno się nie rozpadną.

Koperta

Zawiń krawędź liścia do środka, a następnie włóż farsz i zwiń. Takie gołąbki są zgrabne, ale mogą się rozpaść. Dlatego należy je ostrożnie ułożyć w garnku łączeniem do dołu.

Worek plastikowy

Zawinąć gołąbek w plastikowy worek i wepchnąć końcówkę do środka. To dobry sposób na średnie gołąbki. Nie rozpadną się podczas gotowania.

Okrągłe gołąbki

Ta metoda jest odpowiednia dla dużych gołąbków. Umieść liść kapusty w małej misce. Następnie wypełnij go i zawiń do środka. Aby zapobiec rozpadaniu się farszu, umieść gołąbki łączeniem do dołu.

Jak ugotować gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g ryżu
  • 1 liść laurowy
  • sól dla smaku
  • pieprz do smaku
  • Przygotowanie

    1. Wytnij głąb ze środka kapusty, by pozostały tylko liście. Następnie włóż główkę kapusty do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, w zależności od tego, czy jest to młoda, czy stara kapusta.

    2. W międzyczasie ugotuj ryż, ale nie do końca.

    3. Zmiksuj 1 cebulę w blenderze i wymieszaj z mięsem mielonym. Możesz dodać kilka ząbków czosnku.

    4. Wymieszaj ryż z mięsem mielonym. Dodaj sól i pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.

    5. Pokrój 2 cebule, zetrzyj marchewkę na dużej tarce. Zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i koncentrat pomidorowy z bulionem. Dodaj sól i pieprz do sosu.

    6. Napełnij liście farszem i zawiń w dowolny sposób.

    7. Ułóż gołąbki w garnku z grubym dnem, zalej je sosem i dodaj liść laurowy. Duś na małym ogniu przez 40-45 minut.

    Co można jeszcze wysiać w sierpniu

    Postne kotleciki z kaszą manną. Bardzo smaczne i sycące

    Sprawdzony sposób na uprawę pomidorów. Jeszcze nigdy nie zawiódł

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Zdecydowałam się zdradzić męża, ponieważ poza tym, że go nie ma, nie mam nic, a chcę żyć teraz. Skąd mam wiedzieć, może on też mnie zdradza. Wtedy jesteśmy kwita

    Zdecydowałam się zdradzić męża nie dlatego, że nagle przestałam być uczciwa. Zrobiłam to dlatego, że…

    17 godzin ago

    „Dlaczego opuściłaś mnie dla Michała, skoro ze mną miałaś wszystko”: ale oprócz garnków zamiast kwiatów i ogrodu zamiast kurortu nie widziałam z tobą nic innego

    — Dlaczego opuściłaś mnie dla Michała, skoro ze mną miałaś wszystko? — zapytał Marek, stojąc…

    1 dzień ago