Proponujemy naszą wersję robienia zapasów jedzenia na cały tydzień, spędzając na kuchni nieco ponad 3 godziny.
Podstawowe zasady robienia zapasów na tydzień:
1. Potrzebujesz plastikowych pojemników, które można umieścić w zamrażarce i podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Będziemy gotować i wstawiać gotowe dania do zamrażarki. A przed spożyciem podgrzewać w mikrofalówce. Poniżej przeczytasz, jakie dania można wstawiać do zamrażarki praktycznie bez utraty pierwotnego smaku.
2. Jedno danie składa się z mięsa / ryby z dodatkiem i warzyw.
Składniki:
Aby urozmaicić danie, dodaj więcej warzyw. Na przykład, paprykę, cukinię, brokuły i pieczarki.
Krok 1
1. Gotujemy warzywa i pieczarki.
2. Kroimy na dowolne kawałki.
3. Układamy na deku.
4. Posypmy solą i pieprzem.
5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut przy temperaturze 150-180 stopni.
Krok 2
Gotujemy dodatki. W każdym garnku znajduje się osobny dodatek: ryż, kasza gryczana i makaron.
Krok 3
Podczas gdy warzywa i dodatki gotują się, zabieramy się za gotowanie mięsa. Będzie to gulasz wieprzowy i smażony filet z kurczaka.
Gulasz
1. Drobno posiekaj jedną cebulę i zmiażdż czosnek. Pokrój mięso.
2. Rozgrzej patelnię. Wyłóż cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj mięso. Posyp solą i pieprzem. Smaż przez 8 minut.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Duś na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Gdy mięso stanie się miękkie, zwiększ ogień, aby odparować sos. Możesz przyspieszyć zagęszczanie, dodając mąkę.
Gotujemy kurczaka
1. Posyp filet z kurczaka solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię i smaż filet przez 7-8 minut z dwóch stron. Podczas smażenia możesz dodać czosnek do smaku.
Krok 4
1. Gotujemy sos.
2. Podsmaż cebulę, wyjmij z patelni. Dodaj zmiażdżony czosnek, drobno posiekany koperek i natkę pietruszki, masło. 3. Wymieszaj wszystko.
4. Ułóż dania w pojemniki. Dodaj do każdego pojemnika odrobinę sosu. Umieść pojemniki w zamrażarce.
5 Wyjmujemy w miarę potrzeby. Podgrzewamy i jemy.
Smacznego!!!
Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut
Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…