Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut

Majonez można znaleźć w każdej lodówce. Jednak nie wszyscy lubią kupować go w sklepie, dlatego proponujemy kilka prostych przepisów, które pozwolą przygotować majonez dla całej rodziny w kilka minut.

Z musztardą i cytryną:

Składniki:

  • Jaja – 2 szt.;
  • Sól i cukier do smaku;
  • Musztarda – 2 łyżeczki;
  • Olej roślinny – 250 ml;
  • Sok z cytryny – 1 łyżka.
  • Przygotowanie krok po kroku:

    1. Wbij jajka do głębokiej miski;
    2. Dodaj cukier i sól;
    3. Dodaj musztardę;
    4. Zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera ręcznego;
    5. Następnie dokładnie ubijaj prawie gotowy majonez, dodając olej;
    6. Kontynuuj, aż zgęstnieje;
    7. Dodaj sok z cytryny;
    8. Ubijaj ponownie.

    Bez jajek:

    Składniki:

  • Mleko – 150 ml;
  • Olej roślinny – 300 ml;
  • Musztarda – 3 łyżeczki;
  • Sok z cytryny – 2 łyżki;
  • Sól do smaku.
  • Przygotowanie krok po kroku:

    1. Wlej mleko do głębokiej miski;
    2. Olej wlewaj cienkim strumieniem;
    3. Ubijaj przy pomocy miksera lub blendera przez dwadzieścia sekund;
    4. Po zgęszczeniu masy dodaj musztardę, sok z cytryny i sól;
    5. Ubijaj ponownie.
    6. Doprowadź do jednolitej gęstej konsystencji.

    Ze śmietaną:

    Składniki:

  • Gotowane żółtka – 3 szt.;
  • Musztarda – 2 łyżeczki;
  • Śmietana – 300 g;
  • Sól do smaku.
  • Przygotowanie krok po kroku:

    1. Włóż żółtka do wygodnego pojemnika;
    2. Dodaj musztardę;
    3. Wymieszaj widelcem lub łyżką, dokładnie rozetrzyj, aby składniki zostały wymieszane;
    4. Dodaj śmietanę;
    5. Posyp solą;
    6. Wymieszaj widelcem lub użyj miksera.

    Z octem:

    Składniki:

  • Żółtka – 2 szt.;
  • Sól i cukier do smaku;
  • Ocet — pół łyżeczki;
  • Olej roślinny – 150 ml.
  • Przygotowanie krok po kroku:

    1. Wbij żółtka do głębokiej miski;
    2. Dodaj sól i cukier;
    3. Wlej ocet (możesz użyć zwykłego lub zastąpić go jabłkowym);
    4. Ostrożnie i stopniowo wlewaj olej;
    5. Zanurz mikser w pojemniku, ustawiając go na średnią prędkość;
    6. Ubijaj, nie poruszając miksera;
    7. Gdy masa dobrze zgęstnieje, zacznij przesuwać mikser od dołu do góry, aż się stanie jednolita.

    Soczysta ryba w chrupiącym cieście spodoba się każdemu

    Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa

    Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać