Wiele restauracji i barów codziennie wyrzuca ogromną ilość resztek jedzenia, podczas gdy, zamiast pojemników na śmieci, mogłyby trafiać do żołądków tych, którzy je potrzebują.
Kiedy właścicielka jednej nowo otwartej restauracji w Indiach zobaczyła kobietę, która szukała jedzenia w koszu na śmieci, od razu uświadomiła sobie, co ma zrobić. Otóż wpadła na genialny pomysł.
Zdając sobie sprawę z tego, że w jej restauracji „Pappadavada” codziennie zostaje dużo jedzenia, kobieta postawiła przy wejściu na ulicy lodówkę, gdzie każdy klient mógłby zostawić tam resztki jedzenia dla bezdomnych i głodnych ludzi.
Lodówka jest otwarta 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i nigdy nie jest pusta, ponieważ nie tylko odwiedzający tę restaurację zostawiają tam jedzenie, ale także mieszkańcy pobliskich domów, a nawet właściciele innych restauracji.
„Pieniądze są moje, ale wysiłek ten czynię z myślą o innych ludziach”, powiedziała właścicielka w wywiadzie dla lokalnej prasy. „Oto przesłanie, które chcę przekazać wszystkim: kiedy wydajesz w ten sposób pieniądze, przyczyniasz się do zmian w społeczeństwie”.
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…