Wiele restauracji i barów codziennie wyrzuca ogromną ilość resztek jedzenia, podczas gdy, zamiast pojemników na śmieci, mogłyby trafiać do żołądków tych, którzy je potrzebują.
Kiedy właścicielka jednej nowo otwartej restauracji w Indiach zobaczyła kobietę, która szukała jedzenia w koszu na śmieci, od razu uświadomiła sobie, co ma zrobić. Otóż wpadła na genialny pomysł.
Zdając sobie sprawę z tego, że w jej restauracji „Pappadavada” codziennie zostaje dużo jedzenia, kobieta postawiła przy wejściu na ulicy lodówkę, gdzie każdy klient mógłby zostawić tam resztki jedzenia dla bezdomnych i głodnych ludzi.
Lodówka jest otwarta 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i nigdy nie jest pusta, ponieważ nie tylko odwiedzający tę restaurację zostawiają tam jedzenie, ale także mieszkańcy pobliskich domów, a nawet właściciele innych restauracji.
„Pieniądze są moje, ale wysiłek ten czynię z myślą o innych ludziach”, powiedziała właścicielka w wywiadzie dla lokalnej prasy. „Oto przesłanie, które chcę przekazać wszystkim: kiedy wydajesz w ten sposób pieniądze, przyczyniasz się do zmian w społeczeństwie”.
To była sobota, mój pięćdziesiąty urodzinowy poranek. Wstałam wcześniej niż zwykle, choć nie spałam prawie…
Zawsze wierzyłam, że prawdziwa miłość to wtedy, gdy dwoje ludzi idzie przez życie razem, wspiera…
Kiedyś myślałam, że po sześćdziesiątce życie powoli się kończy. Że człowiek ma już tylko wspomnienia,…
Z pozoru to była zwykła sobota. Żona krzątała się po kuchni, w powietrzu unosił się…
Kiedy podpisywałam papiery rozwodowe, ręce mi drżały, ale w głowie panował dziwny spokój. Jakby wszystko…
Nie wiem, jakim cudem życie potrafi tak przewrotnie igrać z człowiekiem. Rok temu byłam szczęśliwą…