Gotowanie żeberek wieprzowych według proponowanego przepisu to sprawdzony sposób nie tylko na sprawienie przyjemności domownikom, ale także na zaskoczenie gości pysznym i sycącym daniem.
Jednak w ten sposób można marynować absolutnie każde mięso: zarówno mięso z kością, jak i bez kości ma nieporównywalny smak.
Aby przygotować danie, będziesz potrzebować:
Przygotowanie marynaty:
1 Wymieszaj musztardę rosyjską i francuską z sosem sojowym w głębokiej misce.
2 Dodaj sos barbecue, miód i olej słonecznikowy. Na tym etapie ważne jest całkowite rozpuszczenie miodu. Dopraw solą i pieprzem.
3 Zrób w mięsie nacięcia. Jeśli są to żeberka, najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie cięć między nimi. Nie ma potrzeby całkowitego odcinania mięsa od kości!
4 Następnie mięso włóż do marynaty nacięciem do dołu. Ważne jest, aby marynata całkowicie pokryła zarówno mięso, jak i kości. Naczynie przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.
Jak przygotować mięso do pieczenia
1 Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Stanie się ona poduszką dla mięsa w rękawie do pieczenia. Rozłóż cebulę, a na niej marynowane mięso. Polej obficie marynatą. Możesz wykorzystać połowę gotowej marynaty.
2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw mięso w rękawie do piekarnika na 45 minut. Po upływie określonego czasu należy otworzyć rękaw, zrobić nacięcie z góry, ponownie polać mięso marynatą i włożyć do piekarnika. Po 20 minutach sprawdź gotowość. W razie potrzeby przedłuż czas gotowania.
Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem
Mama przyjechała do nas w odwiedziny — nie po raz pierwszy, ale tym razem w…
My z Janem jedliśmy kolację — zwykła środa, po pracy, on opowiadał o drobiazgach, ja…
To była zwykła sobota. Ja prałam firanki, Adam mył podłogę w kuchni — wszystko jak…
Przygotowywaliśmy się przez cały tydzień. Upiekłam jej ulubiony tort — ten sam, który robiłam, kiedy…
Mam sześćdziesiąt lat. Kiedyś wydawało mi się to starością, a teraz po raz pierwszy czuję,…
Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…