Przepisy

Przepyszne mięso zapiekane w piekarniku. Sekret tkwi w specjalnej marynacie

Gotowanie żeberek wieprzowych według proponowanego przepisu to sprawdzony sposób nie tylko na sprawienie przyjemności domownikom, ale także na zaskoczenie gości pysznym i sycącym daniem.

Jednak w ten sposób można marynować absolutnie każde mięso: zarówno mięso z kością, jak i bez kości ma nieporównywalny smak.

Aby przygotować danie, będziesz potrzebować:

  • Żeberka: 1,5 kg.
  • Cebula: 4-5 szt. (średnie).
  • Miód: 1 łyżka.
  • Musztarda rosyjska: 1 łyżka.
  • Musztarda francuska: 1 łyżka.
  • Sos barbecue: 3 łyżki.
  • Sos sojowy: 6 łyżek.
  • Olej słonecznikowy: 3 łyżki.
  • Sól i przyprawy do smaku.
  • Przygotowanie marynaty:

    1 Wymieszaj musztardę rosyjską i francuską z sosem sojowym w głębokiej misce.

    2 Dodaj sos barbecue, miód i olej słonecznikowy. Na tym etapie ważne jest całkowite rozpuszczenie miodu. Dopraw solą i pieprzem.

    3 Zrób w mięsie nacięcia. Jeśli są to żeberka, najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie cięć między nimi. Nie ma potrzeby całkowitego odcinania mięsa od kości!

    4 Następnie mięso włóż do marynaty nacięciem do dołu. Ważne jest, aby marynata całkowicie pokryła zarówno mięso, jak i kości. Naczynie przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

    Jak przygotować mięso do pieczenia

    1 Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Stanie się ona poduszką dla mięsa w rękawie do pieczenia. Rozłóż cebulę, a na niej marynowane mięso. Polej obficie marynatą. Możesz wykorzystać połowę gotowej marynaty.

    2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw mięso w rękawie do piekarnika na 45 minut. Po upływie określonego czasu należy otworzyć rękaw, zrobić nacięcie z góry, ponownie polać mięso marynatą i włożyć do piekarnika. Po 20 minutach sprawdź gotowość. W razie potrzeby przedłuż czas gotowania.

    Kiedy mam już dość kotletów, biorę mięso mielone, ziemniaki i cebulę i gotuję obiad dla całej rodziny

    Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem

    Przepis na świąteczną sałatkę „Ukochany mąż”

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Sandra Kubicka i Baron dali sobie drugą szansę: „My się prawie rozwiedliśmy”

    Historia miłości Sandry Kubickiej i Barona jest jedną z najbardziej znanych w polskim show-biznesie. Warto…

    6 godzin ago

    Justyna Żyła ogłosiła radosną wiadomość i poinformowała o ślubie: „Kocham go miłością bezgraniczną”

    Justyna Żyła była pierwszą żoną Piotra Żyły. Po głośnym rozwodzie z mężem pozostała z dziećmi…

    1 dzień ago

    Danuta Martyniuk radośnie przywitała wnuka. Wspólne zdjęcie poruszyło internautów

    Dla wszystkich, którzy śledzą życie i twórczość rodziny Martyniuków, narodziny syna Daniela były prawdziwą sensacją.…

    1 dzień ago

    Ziemniaki z chrupiącą skórką bez smażenia z frytkownicy w kilka minut: prosty przepis, który stosują szefowie kuchni

    Nie wychodzi chrupiąca skórka? Smażysz, starasz się, a w rezultacie nadal jest miękka, nudna, zwyczajna?…

    2 dni ago

    Kiedy najlepiej podlewać ogród latem: wcześnie rano czy wieczorem

    Właściwe nawadnianie — kluczowy element udanej uprawy roślin. Kiedy najlepiej podlewać ogród w upalne dni,…

    2 dni ago

    Anna wyszła za mąż za Krzysztofa, ale nie rozumiała, że on jej nie kocha: „Twoja córka już dorosła, czas, żeby wyszła za mąż, a my możemy żyć dla siebie”

    Krzysztof rozmawiał z Anną, siedząc w fotelu i patrząc na nią badawczo. Mężczyzna rozpoczął swoją…

    2 dni ago