Wiele osób nie może jeść serniczki ze względu na alergię na jajka, ale istnieje doskonała alternatywa.
W tym przepisie nie ma jajek ani mąki, co czyni je jeszcze bardziej dietetycznymi.
Mąkę i jajka zastąpi kasza manna, która dobrze komponuje się z twarogiem.
Serniczki wychodzą bardziej puszyste i delikatne.
Niezbędne składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Twaróg włóż do głębokiej miski, dodaj cukier i kaszę mannę. Jeśli twaróg jest suchy, wlej trochę mleka, wody lub kefiru.
2. Dodaj szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz dodać wanilinę. Pozostaw na 10-15 minut, aż kasza manna napęcznieje.
3. Z napęcznionej masy uformuj serniczki, które należy obtoczyć w mące.
4. Wlej olej na patelnię i rozgrzej.
5. Smaż serniczki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Niezwykłe serniczki. Miękkie, puszyste i pyszne
Moja babcia ze wsi podzieliła się przepisem na tanią przystawkę, którą zawsze podaje latem