Wiele osób nie może jeść serniczki ze względu na alergię na jajka, ale istnieje doskonała alternatywa.
W tym przepisie nie ma jajek ani mąki, co czyni je jeszcze bardziej dietetycznymi.
Mąkę i jajka zastąpi kasza manna, która dobrze komponuje się z twarogiem.
Serniczki wychodzą bardziej puszyste i delikatne.
Niezbędne składniki:
Zabieramy się za gotowanie:
1. Twaróg włóż do głębokiej miski, dodaj cukier i kaszę mannę. Jeśli twaróg jest suchy, wlej trochę mleka, wody lub kefiru.
2. Dodaj szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz dodać wanilinę. Pozostaw na 10-15 minut, aż kasza manna napęcznieje.
3. Z napęcznionej masy uformuj serniczki, które należy obtoczyć w mące.
4. Wlej olej na patelnię i rozgrzej.
5. Smaż serniczki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Niezwykłe serniczki. Miękkie, puszyste i pyszne
Moja babcia ze wsi podzieliła się przepisem na tanią przystawkę, którą zawsze podaje latem
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…