Z prostych składników można zrobić bardzo pyszne danie. Jest sycące, smaczne i pożywne.
Niezbędne składniki:
1 Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Ich grubość ma być około 2 mm. D
2 Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
3 Następnie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie kółka.
4 Weź formę do pieczenia i posmaruj ją olejem. Następnie umieść warstwę ziemniaków. Potem wyłóż cebulę i powtórz tak kilka razy. Ostatnia warstwa ma być ziemniaczana.
5 Podgrzej mleko i wlej je do pozostałych składników. Nie powinno całkowicie pokrywać ziemniaków.
6 Roztop masło i polej górną warstwę. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
7 Po upływie tego czasu usuń folię i powtórnie włóż do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni, ponownie na 40 minut.
8 Teraz danie jest gotowe. Można je podawać na gorąco.
Smacznego!
Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne
To była zwykła sobota. Ja prałam firanki, Adam mył podłogę w kuchni — wszystko jak…
Przygotowywaliśmy się przez cały tydzień. Upiekłam jej ulubiony tort — ten sam, który robiłam, kiedy…
Mam sześćdziesiąt lat. Kiedyś wydawało mi się to starością, a teraz po raz pierwszy czuję,…
Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…
Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…
Nigdy nie myślałam, że na starość będę musiała liczyć grosze. Kiedyś pracowałam od rana do…