Z prostych składników można zrobić bardzo pyszne danie. Jest sycące, smaczne i pożywne.
Niezbędne składniki:
1 Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Ich grubość ma być około 2 mm. D
2 Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
3 Następnie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie kółka.
4 Weź formę do pieczenia i posmaruj ją olejem. Następnie umieść warstwę ziemniaków. Potem wyłóż cebulę i powtórz tak kilka razy. Ostatnia warstwa ma być ziemniaczana.
5 Podgrzej mleko i wlej je do pozostałych składników. Nie powinno całkowicie pokrywać ziemniaków.
6 Roztop masło i polej górną warstwę. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
7 Po upływie tego czasu usuń folię i powtórnie włóż do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni, ponownie na 40 minut.
8 Teraz danie jest gotowe. Można je podawać na gorąco.
Smacznego!
Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…