Chudy barszcz z borowikami. Raz, dwa i gotowe

Pikantny przepis na pyszne danie z grzybami i przyprawami.

Składniki:

Suszone borowiki 50 g.
Biała kapusta 150 g.
Ziemniaki 2 szt.
Cebula, buraki, marchew, 1 szt.
Szklanka fasoli.
2 goździki
Pasta pomidorowa-2 łyżki stołowe
Sól, czarny pieprz
Liść laurowy

Dzisiaj barszcz jest popularny na całym świecie. Istnieją dziesiątki klasycznych przepisów na barszcz. Podstawą barszczu są warzywa, a wśród nich buraki.

Ogólnie barszcz może zawierać 20 rodzajów produktów. Najpopularniejszą wersją barszczu bez mięsa jest barszcz chudy, z grzybami i fasolą, doprawiony olejem roślinnym i czosnkiem. Do gotowania chudego barszczu będziesz potrzebować wszelkich jadalnych grzybów, ale lepiej jest używać suszonych borowików.

Weź również zestaw warzywny do barszczu:kapustę, marchewkę, ziemniaki, buraki, cebulę, czosnek. Pamiętaj, aby dodać fasolę. Rezultatem jest bardzo smaczne i oryginalne pierwsze danie, które mogą spożywać wegetarianie lub pościący.

.

Gotowanie:

1. Zanurz fasolę wieczorem w zimnej wodzie

2. Garść grzybów moczymy w niewielkiej ilości chłodnej wody

3. Zalej fasolę zimną wodą, dodaj sól i liść laurowy

4. Gotować na wolnym ogniu do połowy ugotowanego, przez co najmniej pół godziny

5. Obierz ziemniaki, marchew i cebulę

6. Pozostaw w zimnej wodzie

7. Posiekaj czosnek

8. Pokrój cebulę i buraki na duże kawałki, a marchewki na cienkie plasterki.

9. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do barszczu, gdzie gotuje się fasolę

10. Dodaj grzyby, ziemniaki pokroj w kostkę

11 Gdy barszcz zacznie się gotować, gotuj kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe

12. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, gotuj przez 5 minut.

13. Pokrój kapustę w cienkie paski, dodaj do barszczu, gotuj przez 10 minut.