Z prostych składników można zrobić bardzo pyszne danie. Jest sycące, smaczne i pożywne.
Niezbędne składniki:
1 Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Ich grubość ma być około 2 mm. D
2 Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
3 Następnie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie kółka.
4 Weź formę do pieczenia i posmaruj ją olejem. Następnie umieść warstwę ziemniaków. Potem wyłóż cebulę i powtórz tak kilka razy. Ostatnia warstwa ma być ziemniaczana.
5 Podgrzej mleko i wlej je do pozostałych składników. Nie powinno całkowicie pokrywać ziemniaków.
6 Roztop masło i polej górną warstwę. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
7 Po upływie tego czasu usuń folię i powtórnie włóż do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni, ponownie na 40 minut.
8 Teraz danie jest gotowe. Można je podawać na gorąco.
Smacznego!
Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne