Przepis na pyszne ziemniaki Boulangère. To francuskie danie sprawi, że znów polubisz ziemniaki

Z prostych składników można zrobić bardzo pyszne danie. Jest sycące, smaczne i pożywne.

Niezbędne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 60 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól i zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Ich grubość ma być około 2 mm. D

    2 Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.

    3 Następnie obierz cebulę i pokrój ją w cienkie kółka.

    4 Weź formę do pieczenia i posmaruj ją olejem. Następnie umieść warstwę ziemniaków. Potem wyłóż cebulę i powtórz tak kilka razy. Ostatnia warstwa ma być ziemniaczana.

    5 Podgrzej mleko i wlej je do pozostałych składników. Nie powinno całkowicie pokrywać ziemniaków.

    6 Roztop masło i polej górną warstwę. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

    7 Po upływie tego czasu usuń folię i powtórnie włóż do piekarnika, obniżając temperaturę do 180 stopni, ponownie na 40 minut.

    8 Teraz danie jest gotowe. Można je podawać na gorąco.

    Smacznego!

    Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne

    Szybki i smaczny obiad w piekarniku z mięsem i warzywami

    Chudy barszcz z borowikami. Raz, dwa i gotowe