Przepis na puszyste placuszki z patelni. Smacznie, aż palce lizać

Poranek to cudowna pora dnia. Oferujemy przepis na pyszne i puszyste placuszki z patelni.

Składniki:

  • kefir 300 ml
  • soda 0,5-1 łyżeczki
  • cukier 1-1,5 łyżki
  • szczypta soli
  • mąka 1,5 łyżki (szklanka 200 ml)
  • Przepis na puszyste placuszki z patelni. Smacznie, aż palce lizać

    1 Wsyp sodę do kefiru, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier i sól, ponownie wymieszaj. W żadnym razie nie dodawaj cukru „trochę więcej”, gdyż w takim razie placuszki nie będą puszyste.

    2 Stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj. Najważniejsze jest to, żeby nie było grudek.

    3 Puszystość placuszków zależy od gęstości ciasta — ma być dość gęste. Od razu usmaż placuszki!

    4 Wlej olej na rozgrzaną patelnię i natychmiast rozpocznij smażenie. Średni ogień wystarczy. Wlewaj ciasto w odległości około 1 cm i smaż. Rozłóż placuszki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

    Z czym podawać?

    Placuszki są smaczne z dżemem, skondensowanym mlekiem i miodem. Zamiast herbaty i kawy możesz podać kefir, kisiel lub kompot.

    Placuszki według tego przepisu nie są słodkie, więc możesz podawać, na przykład, z pieczoną czerwoną papryką lub szparagami, zielonym groszkiem, pomidorami, oliwkami, ogórkami.

    Dlaczego placuszki przywierają do patelni:

    1. Na patelni jest zbyt mało oleju.

    2. Próbujesz smażyć na zimnej patelni, a ma być rozgrzana.

    3. Twoja patelnia nie jest przeznaczona do smażenia placuszków i naleśników. Potrzebujesz nieprzywierającej patelni z żeliwa.

    4. Ciasto nie jest dość gęste.

    5. Zapominasz obracać placuszki na czas!

    Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu

    Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś