Poranek to cudowna pora dnia. Oferujemy przepis na pyszne i puszyste placuszki z patelni.
Składniki:
1 Wsyp sodę do kefiru, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier i sól, ponownie wymieszaj. W żadnym razie nie dodawaj cukru „trochę więcej”, gdyż w takim razie placuszki nie będą puszyste.
2 Stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj. Najważniejsze jest to, żeby nie było grudek.
3 Puszystość placuszków zależy od gęstości ciasta — ma być dość gęste. Od razu usmaż placuszki!
4 Wlej olej na rozgrzaną patelnię i natychmiast rozpocznij smażenie. Średni ogień wystarczy. Wlewaj ciasto w odległości około 1 cm i smaż. Rozłóż placuszki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Z czym podawać?
Placuszki są smaczne z dżemem, skondensowanym mlekiem i miodem. Zamiast herbaty i kawy możesz podać kefir, kisiel lub kompot.
Placuszki według tego przepisu nie są słodkie, więc możesz podawać, na przykład, z pieczoną czerwoną papryką lub szparagami, zielonym groszkiem, pomidorami, oliwkami, ogórkami.
Dlaczego placuszki przywierają do patelni:
1. Na patelni jest zbyt mało oleju.
2. Próbujesz smażyć na zimnej patelni, a ma być rozgrzana.
3. Twoja patelnia nie jest przeznaczona do smażenia placuszków i naleśników. Potrzebujesz nieprzywierającej patelni z żeliwa.
4. Ciasto nie jest dość gęste.
5. Zapominasz obracać placuszki na czas!
Sekrety idealnego puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia i sody. Najprostszy przepis
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu
Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś