Przepis na prosty, piękny i bardzo smaczny chleb

Zanurz ciasto w maśle i zdobądź elegancki domowy chleb.

Składniki:

  • mąka 400 gramów
  • mleko (ciepłe) 250 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże prasowane 15 gram lub suche 2 łyżeczki bez góry
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej roślinny 1 łyżka
  • masło 70 gramów (stopione)
  • 1 jajko
  • sezam do posypywania
  • Gotowanie:

    1. W mące wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i drożdże (w ten sposób aktywujemy drożdże, jest to bardzo ważne), wymieszaj i odstaw na 10 minut.

    2. Dodaj sól i podlej wszystko olejem roślinnym i ugniataj miękkie ciasto, żeby było lekko lepkie, posmaruj dłonie olejem roślinnym podczas mieszania.

    3. Przykryj ciasto folią, pozwól mu dobrze wspiąć się w ciepłym miejscu, co najmniej godzinę.

    4. Wyciągamy z miski dobrze, ugniatamy i dzielimy na równe części 10, aby uzyskać równomierne użycie wagi.

    5. Zaokrąglamy kawałki ciasta, przykrywamy folią i pozostawiamy 20 minut.

    6. Lekko smarujemy stół masłem i rozciągamy każdą część o średnicy 10-12 cm, a następnie zanurzamy w roztopionym masłem każde ciasto i wysyłamy na przygotowaną blachę do pieczenia, układamy w stos na siebie w okręgu w kształcie kwiatu.

    7. Przykryj folią i pozwól mu wspiąć się bezpośrednio na stole (20 minut).

    8. Z jajka bierzemy tylko żółtko, dodajemy trochę mleka, mieszamy i smarujemy nasze ciasto, smarujemy każde płatki i posypujemy sezamem.

    9. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

    Smacznego!

    Horoskop na 29 maja 2020. Co nas czeka

    Tarcza 4.0. Jakich zmian mogą spodziewać się Polacy

    Książę William o ojcowstwie. Jego słowa są bardzo nieoczekiwane