Przepis na niezwykłą pizzę dla prawdziwych fanów sera, gdzie makaron z serem będzie podstawą

Makaron z serem będzie podstawą pizzy i zastąpi klasykę w postaci ciasta.

Składniki:

Podstawa do pizzy

  • Makaron – 180 g;
  • ser cheddar – 150 g;
  • ser mozzarella – 80 g;
  • masło – 25 g;
  • mąka – 25 g;
  • mleko – 200 ml;
  • Nadzienie i sos

  • przecier pomidorowy – 300 ml;
  • cukier – 1 łyżka;
  • oregano – 0,5 łyż.;
  • bazylia – 0,5 łyż.;
  • mielona papryka chili;
  • sól;
  • ser cheddar – 80 g;
  • ser mozzarella – 80 g;
  • kiełbasa wędzona – 50 g;
  • Gotowanie

    1. Zetrzyj ser cheddar na dużej tarce. Mozzarellę drobno posiekać.

    2. Ugotuj makaron do stanu al dente (stan makaronu jest dość twardy).

    W innym rondlu ugotuj sos serowy.

    3. Dodaj masło do rozgrzanego rondla i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.

    4. Następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, smaż trochę na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

    5. Dodaj mleko i mieszaj, aż mąka się rozpuści.

    6. Gotuj przez 2-3 minuty, aż mleko zgęstnieje.

    7. Dodaj cheddar i mozzarellę, mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści (2-3 minuty).

    Sos jest gotowy.

    8. Ugotowany makaron wrzuć do durszlaka i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj.

    Mac and cheese jest gotowy.

    9. Ułóż Mac and cheese na okrągłym kształcie o średnicy 30 cm, będzie to podstawa do pizzy.

    10. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.

    Przygotuj sos pomidorowy.

    11. Umieść rondel na średnim ogniu.

    12. Dodaj przecier pomidorowy, oregano, bazylię, cukier, paprykę chili, sól.

    13. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje.

    Sos jest gotowy.

    14. Po 20 minutach wyjmij podstawę do pizzy i obróć na drugą stronę. Piec przez kolejne 10 minut.

    15. Nałóż sos pomidorowy na podstawę.

    16. Posyp serem cheddar. Ułóż mozzarellę i pokrojoną kiełbasę.

    17. Wyślij do piekarnika na kolejne 10 minut.

    Mac and cheese pizza jest gotowa!

    Szczegółowy przepis wideo:

    Smacznego!

    Jak zamrozić świeże mleko i dlaczego to zrobić

    Jakie są korzyści z gotowania produktów w folii spożywczej

    Wspaniałe danie z ziemniaków na patelni. Obfite, smaczne i gotowane w ciągu kilku minut