Proponujemy przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki, które naprawdę polubią wszyscy członkowie rodziny.
Składniki:
Proces kiszenia krok po kroku:
1. Weź kilogram średnich, młodych ogórków.
2. Dobrze je umyj, odetnij końce i zalej na godzinę czystą wodą.
Dokładnie umyj koper i grubo posiekaj.
3. Obierz czosnek i pokrój na ćwiartki.
4.Ułóż w garnku ogórki na przemian z koprem i czosnkiem.
5. Wsyp sól i cukier do wrzącej wody, poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą, i zalej roztworem ogórki.
6. Połóż pokrywkę lub talerz na wierzchu i dociśnij ciężarem.
7. Zostaw do kiszenia na dwa dni w temperaturze pokojowej.
8. Przygotuj koper i czosnek do konserwowania.
9. Wyjmij ogórki z roztworu, opłucz je w zimnej przegotowanej wodzie i umieść w słoikach wraz z czosnkiem, koprem i chrzanem.
10. Dwukrotnie odcedź roztwór przez gazę, zagotuj i zalej ogórki w słoikach.
11. Zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i owiń ciepłym ręcznikiem.
12. Po całkowitym ochłodzeniu przenieś słoiki z ogórkami do ciemnego, chłodnego miejsca.
Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…