Pięć najsmaczniejszych sosów do sałatek

1. Klasyczny sos do sałatek

  • sok z połówki cytryny,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Pięć najsmaczniejszych sosów do sałatek

    W misce widelcem wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Wlej oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę musztardy do smaku. Możesz doprawiać sałatki warzywne.

    2. Sos z żółtym serem

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2-3 filety anchois,
  • 50 g parmezanu lub pecorino,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2–3 łyżeczki octu winnego z czerwonego lub białego wina,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Posiekaj czosnek razem z filetem anchois. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Wymieszaj śmietanę z jogurtem i serem. Dodaj czosnek z filetem anchois, ocet, pieprz do smaku i sól. Możesz doprawiać sałatki z makaronem, warzywami i żółtym serem o neutralnym smaku.

    3. AilIoli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 surowe żółtka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól,
  • czarny pieprz.
  • W misce wymieszaj zmiażdżony czosnek, żółtka, sól, pieprz i sok z cytryny. Ciągle mieszając, dodaj oliwę, kropla po kropli, a następnie cienkim strumieniem, aż sos zgęstnieje. Masło i żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Możesz doprawiać sałatki ziemniaczane i mięsne, a także sałatki z owoców morza.

    4. Sos włoski

  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki suchej musztardy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml octu winnego z czerwonego wina
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka świeżego oregano,
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 25 g posiekanej świeżej bazylii
  • Wsyp cukier i musztardę do miski, dodaj zmiażdżony czosnek, po 1,5 łyżeczki soli i pieprzu, chili i ocet. Do tej mieszaniny cienkim strumieniem wlewaj oliwę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1 tydzień.

    5. Sos francuski

  • oliwa z oliwek – 0,5 szklanki
  • ocet z czerwonego wina – 25 ml,
  • 1,5 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 0,25 łyżeczki nasion selera,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 0,75 łyżeczki mielonej papryki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 0,25 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka suchej musztardy,
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli.
  • Połącz koncentrat pomidorowy, cukier, cebulę, musztardę, paprykę, sól i nasiona selera. Dopraw pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Powoli, ciągłym strumieniem wlewaj oliwę, ciągle ubijając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Możesz użyć innej metody. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy ubij blenderem na purée. Nie wyłączając blendera, powoli wlewaj oliwę ciągłym strumieniem. Ubijaj na gładką masę.

    Najlepiej spożyć natychmiast po przygotowaniu. Doskonale nadaje się do sałaty rzymskiej, ogórków, czerwonej cebuli i rzodkiewki.

    Smacznego!

    Sałatka w 5 minut z niecodziennym sosem

    Krzywy las. W Polsce jest tajemniczy gaj, w którym rośnie 400 dziwnie zakrzywionych sosen

    Kiedy jest mało czasu, a chcę się zjeść coś smacznego, zawsze gotuję tę rolkę z cukinii