Paluszki ziemniaczane. Zaskakująco proste i pyszne

Zaskakująco prosty przepis na pyszne paluszki ziemniaczane! Idealne jako dodatek lub przekąska.

Składniki:

  • ziemniaki 500 gr
  • jajko 1 szt.
  • śmietana 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • olej roślinny 2 łyżki
  • ser 50 gr
  • czosnek 1 ząbek
  • sól, czarny pieprz.
  • Przygotowanie

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugnieść je, dodać do smaku śmietanę, mąkę, olej, sól i pieprz. Nie zapomnij o czosnku.

    2. Dobrze wymieszaj i zetrzyj ser.

    3. Poczekaj, aż masa nieco ostygnie, a następnie dodaj jajko. Przenieś do worka do wyrabiania ciasta.

    4. Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli używasz zwykłego papieru do pieczenia, posmaruj go olejem.

    Piec do złotej skórki w rozgrzanym piekarniku (przed pieczeniem lekko posmarować olejem roślinnym) w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.

    Robimy zapasy, albo jak w 3 godziny przygotować jedzenie na cały tydzień

    Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut

    Soczysta ryba w chrupiącym cieście spodoba się każdemu