Koper jest jednym z najczęstszych i często uprawianych roślin jednorocznych.
Kultura, ze względu na ciekawy smak i przyjemny aromat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako jasny akcent w daniach pierwszych, drugich i przekąskach.
Koperek jest nie tylko pyszny, ale i pożyteczny – bogaty w witaminy, minerały i olejki eteryczne, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy człowieka.
Można go zbierać na zimę. Aby przyprawa z czasem nie straciła smaku i użytecznych właściwości, należy przestrzegać podstawowych zasad jej przechowywania.
Metody przechowywania bez zamrażania i obróbki cieplnej
Wiele osób lubi zamrażać zielenie, uważając tę metodę przechowywania za najbardziej poprawną. Ale nie zawsze można użyć zamrażarki.
A koperek można poddać tylko szybkiemu mrożeniu, ponieważ tylko przy użyciu tej metody nie traci swojego składu witaminowego (zwłaszcza witaminy C, która ulega zniszczeniu w obecności bardzo niskich temperatur).
Istnieje wiele innych sposobów na utrzymanie świeżości rośliny przez długi czas. Przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo.
W suchym szklanym pojemniku
Istnieje sprawdzona receptura, która pozwala na przechowywanie kultury bez obawy o utratę jej właściwości jakościowych (w przeciwieństwie do szokowego zamrażania).
Wykonaj następujące kroki:
oddziel gałęzie od grubych łodyg;
dobrze spłucz pod bieżącą wodą i wysusz;
przygotować szklany słoik do przechowywania (wysterylizować pojemnik, jeśli nie jest to możliwe – spłukać i wytrzeć do sucha);
przygotowane gałązki zieleni umieść grubą warstwą w słoikach – staraj się ich nie uszkodzić;
zamknij szklany pojemnik pokrywkami i włóż do lodówki.
Dzięki tej metodzie przechowywania zieleni przez długi czas będzie nie tylko pachnąca, ale także nie straci swoich przydatnych właściwości.
W workach próżniowych
Ta metoda jest istotna, jeśli dom ma urządzenie, które pozwala odkurzać worki z zieleniną, warzywami i innymi produktami. Aby koperek był świeży przez długi czas za pomocą pakowarki próżniowej, wykonaj następujące manipulacje:
umyj gałązki razem z częścią łodygi;
dokładnie wysuszyć;
koperek włożyć luzem do plastikowych torebek i odkurzyć za pomocą urządzenia;
włóż torby do lodówki (nie do zamrażarki!).
Skuteczność tej metody wynika z faktu, że do pakowanego w ten sposób koperku nie dostaje się tlen. Pozwala to na przechowywanie kultury przez długi czas bez utraty walorów smakowych i odżywczych.
Solenie koperku w słoikach
Ta metoda przechowywania jest dość popularna. Musisz przygotować szklane pojemniki, sól i koperek, a następnie wykonać kilka kroków:
wybierz gałązki, usuwając łodygi;
dokładnie spłucz zielenie;
osuszyć chłonnymi ręcznikami papierowymi lub ściereczkami;
drobno posiekaj koperek;
sterylizować szklane słoiki i pokrywki;
drobno posiekane warzywa zmieszane z solą i szczelnie zapakowane w przygotowane pojemniki;
zamknij słoiki pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.
Takie zielenie dobrze nadają się na pierwsze i drugie dania.
Jak wybrać koperek do długotrwałego przechowywania
Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami przy wyborze:
Wybieraj dojrzałe, dojrzałe rośliny o ciemnozielonym kolorze.
Zbierz warzywa na zimę tego samego dnia, w którym zostały zebrane, aby uniknąć letargu i utraty soczystości.
Koper powinien być suchy podczas zbioru – nie zrywać go podczas deszczu ani po deszczu.
Myj umyte gałązki rozłożone na ręczniku kuchennym przez co najmniej 30 minut, a wtedy nie będą miały czasu zwiędnąć, ale pozostaną soczyste i pachnące.
Jeśli planujesz użyć uprawy w najbliższej przyszłości, nie myj jej – niemyty koperek jest przechowywany w lodówce znacznie dłużej niż myty.
Użyj jednej z powyższych metod przechowywania, a koperek przez długi czas pozostanie pachnący, świeży i zdrowy.
Mój koperek wschodzi wciągu 3 dni. Sadzę według metody babci
Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym
Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym