Oto kilka prostych sposobów na przechowywanie koperku przez długi czas, które przydadzą się wielu gospodyniom domowym

Koper jest jednym z najczęstszych i często uprawianych roślin jednorocznych.

Kultura, ze względu na ciekawy smak i przyjemny aromat, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako jasny akcent w daniach pierwszych, drugich i przekąskach.

Koperek jest nie tylko pyszny, ale i pożyteczny – bogaty w witaminy, minerały i olejki eteryczne, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy człowieka.

Można go zbierać na zimę. Aby przyprawa z czasem nie straciła smaku i użytecznych właściwości, należy przestrzegać podstawowych zasad jej przechowywania.

Metody przechowywania bez zamrażania i obróbki cieplnej

Wiele osób lubi zamrażać zielenie, uważając tę ​​metodę przechowywania za najbardziej poprawną. Ale nie zawsze można użyć zamrażarki.

A koperek można poddać tylko szybkiemu mrożeniu, ponieważ tylko przy użyciu tej metody nie traci swojego składu witaminowego (zwłaszcza witaminy C, która ulega zniszczeniu w obecności bardzo niskich temperatur).

Istnieje wiele innych sposobów na utrzymanie świeżości rośliny przez długi czas. Przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo.

W suchym szklanym pojemniku

Istnieje sprawdzona receptura, która pozwala na przechowywanie kultury bez obawy o utratę jej właściwości jakościowych (w przeciwieństwie do szokowego zamrażania).

Wykonaj następujące kroki:

oddziel gałęzie od grubych łodyg;

dobrze spłucz pod bieżącą wodą i wysusz;

przygotować szklany słoik do przechowywania (wysterylizować pojemnik, jeśli nie jest to możliwe – spłukać i wytrzeć do sucha);

przygotowane gałązki zieleni umieść grubą warstwą w słoikach – staraj się ich nie uszkodzić;

zamknij szklany pojemnik pokrywkami i włóż do lodówki.

Dzięki tej metodzie przechowywania zieleni przez długi czas będzie nie tylko pachnąca, ale także nie straci swoich przydatnych właściwości.

W workach próżniowych

Ta metoda jest istotna, jeśli dom ma urządzenie, które pozwala odkurzać worki z zieleniną, warzywami i innymi produktami. Aby koperek był świeży przez długi czas za pomocą pakowarki próżniowej, wykonaj następujące manipulacje:

umyj gałązki razem z częścią łodygi;

dokładnie wysuszyć;

koperek włożyć luzem do plastikowych torebek i odkurzyć za pomocą urządzenia;

włóż torby do lodówki (nie do zamrażarki!).

Skuteczność tej metody wynika z faktu, że do pakowanego w ten sposób koperku nie dostaje się tlen. Pozwala to na przechowywanie kultury przez długi czas bez utraty walorów smakowych i odżywczych.

Solenie koperku w słoikach

Ta metoda przechowywania jest dość popularna. Musisz przygotować szklane pojemniki, sól i koperek, a następnie wykonać kilka kroków:

wybierz gałązki, usuwając łodygi;

dokładnie spłucz zielenie;

osuszyć chłonnymi ręcznikami papierowymi lub ściereczkami;

drobno posiekaj koperek;

sterylizować szklane słoiki i pokrywki;

drobno posiekane warzywa zmieszane z solą i szczelnie zapakowane w przygotowane pojemniki;

zamknij słoiki pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.

Takie zielenie dobrze nadają się na pierwsze i drugie dania.

Jak wybrać koperek do długotrwałego przechowywania

Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami przy wyborze:

Wybieraj dojrzałe, dojrzałe rośliny o ciemnozielonym kolorze.

Zbierz warzywa na zimę tego samego dnia, w którym zostały zebrane, aby uniknąć letargu i utraty soczystości.

Koper powinien być suchy podczas zbioru – nie zrywać go podczas deszczu ani po deszczu.

Myj umyte gałązki rozłożone na ręczniku kuchennym przez co najmniej 30 minut, a wtedy nie będą miały czasu zwiędnąć, ale pozostaną soczyste i pachnące.

Jeśli planujesz użyć uprawy w najbliższej przyszłości, nie myj jej – niemyty koperek jest przechowywany w lodówce znacznie dłużej niż myty.

Użyj jednej z powyższych metod przechowywania, a koperek przez długi czas pozostanie pachnący, świeży i zdrowy.

Mój koperek wschodzi wciągu 3 dni. Sadzę według metody babci

Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym

Przepis na niesamowicie pyszne placki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym