Categories: Przepisy

Ogólne zasady idealnego śniadania. Herbata czy kawa

Nigdy nie przegap śniadania, ponieważ jest to jedyny posiłek, kiedy możesz sobie pozwolić prawie na wszystko.

Ogólne zasady idealnego śniadania

Planując menu śniadaniowe, najważniejsze jest nie ulegać złudzeniu.

Ci, którzy wstają bardzo wcześnie i spieszą się do szkoły lub pracy, doskonale zdają sobie sprawę, że rano, gdy organizm dopiero zaczyna się budzić, nie trzeba wymagać od niego rzeczy niemożliwych.

Oznacza to, że zbyt obfite lub egzotyczne śniadanie nie jest odpowiednie z wielu powodów.

Z drugiej zaś strony, ciągle ta sama owsianka lub zwykła jajecznica znudzi ci się. Urozmaicaj swoje menu tak często, jak to tylko możliwe, wtedy będziesz jadł śniadanie regularnie i, co ważne, z przyjemnością.

Upewnij się, że zawsze masz w kuchni prostą, ale rozmaitą żywność, którą możesz wykorzystać do szybkiego śniadania.

Na przykład chleb, ser, jajka, mrożone warzywa i mleko. Pieczywo i ser mogą służyć do robienia grzanek i kanapek, a z reszty usmażymy doskonałe omlety.

Herbata czy kawa? Woda…

Zanim zdecydujesz, od czego rozpocząć poranek — od orzeźwiającej kawy czy aromatycznej herbaty — pamiętaj, że jedyny napój, który prawdziwie obudzi twój organizm, to zwykła woda.

A jeśli chodzi o herbatę i kawę, posłuchaj swego organizmu i wybierz to, co lubisz najbardziej. Kawa, oczywiście, pomoże błyskawicznie nabrać formy. Z drugiej strony, czarna, ziołowa lub zielona herbata jest również doskonałym sposobem na orzeźwienie.

Białka

Dietetycy twierdzą, że białko jest integralną częścią doskonałego śniadania. Pozwalają one zachować uczucie sytości na dłużej niż węglowodany. Najlepszym źródłem białka na śniadanie są zwykłe jajka.

Tłuszcze

Zrównoważone śniadanie musi zawierać ten element. Zwróć uwagę na nabiał. Polecamy również urozmaicić poranną dietę odżywczym koktajlem mlecznym.

Węglowodany

Najlepiej jeść śniadanie zawierające węglowodany złożone, urozmaicając posiłek ulubionymi suplementami.

Pyszna zapiekanka z kaszy gryczanej. Smacznie, aż palce lizać

Przepis na bujne i lekkie jak puch naleśniki

Prosta sałatka na każdy dzień z rzodkiewką, ogórkiem i jabłkiem

Roman Tkach

Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

Recent Posts

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Na stole stało jej zdjęcie z obcym mężczyzną i obrączki

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…

12 godzin ago

Przyszłam wcześniej na urodziny córki, chciałam pomóc w przygotowaniach. Usłyszałam, jak mówi do kogoś: „Nie zapraszaj jej, jest zbędna”

Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…

13 godzin ago

Mam małą emeryturę i nie wystarcza mi nawet na chleb, a dzieci chcą, żebym rzuciła swoje sprawy i pojechała im pomóc: nikt nie chce mnie wesprzeć

Nigdy nie myślałam, że na starość będę musiała liczyć grosze. Kiedyś pracowałam od rana do…

13 godzin ago