Każdy, kto chociaż trochę lubi lody, z pewnością doceni ten przepis. Robienie lodów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Najważniejsze, że w tym przepisie możesz użyć produktów, które z pewnością będą w zasięgu ręki.
Do przygotowania lodów będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
1 Najpierw oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać część mleka i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać.
2 Wlać resztę mleka i postawić na ogniu.
3 Gdy masa zgęstnieje, dodać do niej wanilinę i ponownie wymieszać. Przełożyć ją do odpowiedniego naczynia i poczekać, aż wystygnie. Lepiej przykryć pokrywką. Po wystygnięciu włożyć do zamrażarki.
4 Teraz zabieramy się za masę białkową.
5 Najpierw robimy syrop. Połączyć 200 g cukru, 5 łyżek wody i szczyptę kwasu cytrynowego. Postawić syrop na ogniu.
6 Gotować przez kilka minut aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
7 W misce ubić białka na sztywną pianę.
8 Wlewać gotowy syrop do białek, ciągle ubijając. Odstawić do wystygnięcia.
9 Wyjąć masę mleczną z zamrażarki i połączyć z masą białkową.
10 Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny.
Lody są gotowe do spożycia.
Kotleciki cebulowe. Tak pyszne, że nie trzeba mięsa
Jak zrobić puszyste i pyszne croissanty w domu
Przepyszne mięso zapiekane w piekarniku. Sekret tkwi w specjalnej marynacie