Categories: Przepisy

Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

Oczywiście, zawsze można je będzie zjeść, ale sztuka gotowania kryje się właśnie w drobiazgach. Tylko prawdziwi profesjonaliści wiedzą, do czego lepiej podawać ziemniaki, jakiej wielkości powinny być i tak dalej.

Jak ugotować młode ziemniaki

Wybór ziemniaków

Wystarczy przestrzegać tych prostych zasad:

  • Nie kupuj zielonych ziemniaków ze względu na dużą ilość solaniny.
  • Nie kupuj ziemniaków z uszkodzoną skórką i plamami.
  • W żadnym razie nie kupuj ziemniaków, jeśli niektóre z nich są czarne. Nawet jedna sztuka może wskazywać na chorobę ziemniaków.
  • Nie kupuj ziemniaków, które zawierają dużo wilgoci.
  • Obieranie ziemniaków

    Bardzo młode ziemniaki należy obrać przed gotowaniem. Zeskrob skórkę nożem lub gąbką na mokro (oczywiście bez środków chemicznych).

    Włóż do garnka z wodą, aby nie ściemniały. Ze względu na mały rozmiar nie trzeba je kroić. Niektórzy uważają, że takie ziemniaki są najsmaczniejsze.

    Nieco starsze, ale jeszcze młode ziemniaki można gotować w mundurkach. Jeśli chcesz, możesz też trochę zeskrobać skórkę przed gotowaniem.

    Młode ziemniaki można ugotować z różnymi dodatkami. Spójrzmy na niektóre z nich.

    Młode ziemniaki ze śledziem

    Przygotowanie:

    Włóż obrane ziemniaki do garnka. Napełnij wodą o 1-2 palce powyżej ziemniaków. Postaw garnek na ogniu.

    Po ugotowaniu dodaj sól i gotuj przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. Poczekaj, aż ostygnie. Podawaj ze śledziem.

    Młode ziemniaki z koperkiem

    Przygotowanie:

    Ziemniaki ugotuj zgodnie z powyższym przepisem. Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić. Dodaj masło, koperek i zmiażdżony czosnek.

    Przykryj garnek pokrywką i dobrze wstrząśnij, żeby w ten sposób wymieszać składniki. Odstaw na około 15 minut i podawaj.

    Przepis na pyszne ziemniaki Boulangère. To francuskie danie sprawi, że znów polubisz ziemniaki

    Ziemniaki ugotowane w ten sposób są bardzo pyszne. Świetnie nadają się na lunch lub kolację

    Niezwykle smaczna i pachnąca pieczeń w multicookerze. Prosto, smacznie i zdrowo

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts

    Mąż zostawił mnie z małym dzieckiem i udał się do kochanki: „Chcę poczuć się młody, a ty cały czas jesteś zajęta dzieckiem”

    Alan powiedział to prawie spokojnie. Jak coś, co już dawno dojrzało w nim, a teraz…

    1 godzinę ago

    Przyjechałam do córki na urodziny wnuka i przywiozłam mu samochodzik: „Mamo, Michał już się tym nie bawi”

    Przyjechałam do córki na urodziny wnuka. Michał skończył dziewięć lat. Wstałam rano, upiekłam ciasto z…

    6 godzin ago

    Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa, ale przecież mamy własne dzieci, po co mi obce

    Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa. Ma…

    6 godzin ago

    „Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać, mam własną rodzinę”: córka rzadko dzwoniła do swojej starszej matki

    „Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać. Mam własną rodzinę…” Te słowa Ola wypowiedziała kiedyś…

    7 godzin ago

    Zorganizowałam ślub dla starszego syna, pokryłam wszystkie wydatki, ale jemu i synowej to było za mało: „A co z wypoczynkiem na Malediwach, liczyliśmy na to”

    Od ponad 15 lat mieszkamy z mężem osobno. Już dawno wyjechałam do pracy, ponieważ wychowywanie…

    10 godzin ago

    Kot urządził prawdziwe polowanie w domu: jak latający ptaszek przyciągnął uwagę domowego pupila

    Na tym filmie przedstawiono zabawną sytuację, w której znajduje się wiele zwierząt domowych, które otrzymują…

    1 dzień ago