Jak ugotować kalafior, by nie ściemniał, nie zżółkł i się nie rozgotował

Zarówno mrożony, jak i świeży kalafior gotuje się przez mniej więcej tyle samo czasu.

Gotowość kalafiora można sprawdzić przy pomocy noża lub widelca.

Zamrożonego kalafiora nie należy rozmrażać przed gotowaniem.

Ile gotować kalafior w garnku?

W wodzie

Jak ugotować kalafior, by nie ściemniał, nie zżółkł i się nie rozgotował

Włóż kalafior do wrzącej osolonej wody i poczekaj, aż ponowne się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum (aby nie ściemniał podczas gotowania).

Kalafior gotuje się przez kolejne 10-15 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, a sam kalafior zostaw w wodzie na kolejne 3-5 minut (nie trzymaj dłużej, w przeciwnym razie kwiatostany zżółkną), wtedy jest bardzo soczysty.

Na parze

Napełnij garnek wodą i zagotuj. Następnie umieść w garnek sito, durszlak lub weź specjalny pojemnik do gotowania na parze. Umieść kalafior i gotuj pod pokrywką przez 15-20 minut.

Ile czasu należy gotować kalafior w multicookerze?

Jak i w zwykłym garnku, najlepiej gotować kalafior nie w całości, ale rozdzielić na oddzielne niewielkie kwiatostany.

Należy włożyć je do zimnej wody tak, by pokryła około połowy kalafiora. Następnie wybierz standardowy tryb gotowania i ustaw program na 15-20 minut.

Ile czasu należy gotować kalafior w kuchence mikrofalowej?

Jak ugotować kalafior, by nie ściemniał, nie zżółkł i się nie rozgotował

Jest to prawdopodobnie najszybszy sposób na gotowanie kalafiora. To bardzo proste: do głębokiego pojemnika, który można wykorzystać do kuchenki mikrofalowej, wkładamy kwiatostany kalafiora i dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody.

Pojemnik należy przykryć pokrywką lub talerzem. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i gotujemy przez 4–8 minut.

Podobnie jak w przypadku garnka i multicookera, im dłużej kalafior jest gotowany w mikrofalówce, tym bardziej staje się miękki.

Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków

Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze

Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku