Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

Pyszne, pachnące bułeczki z delikatnym nadzieniem! Możesz je ugotować, nawet jeśli nie masz dostępu do piekarnika.

To prosty przepis na bułeczki z patelni.

Składniki:

ciasto:

  • mąka 380 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 60 g
  • drożdże suszone 5 g
  • mleko (ciepłe) 80 ml
  • woda (ciepła) 80 ml
  • jajka 2 szt
  • masło 40 g
  • Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    nadzienie czekoladowe:

  • mąka 2 łyżki
  • skrobia 2 łyżeczki
  • kakao 4 łyżki
  • cukier 80 gramów
  • mleko 200 ml
  • masło 40 gramów
  • Przygotowanie

    1. Połącz ciepłe mleko, wodę, cukier, suche drożdże i mąkę. Wymieszaj trochę i odstaw na 10-15 minut.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    2. Dodaj jajka, sól i wyrabiaj ciasto. Dodaj miękkie masło. Podczas zagniatania ciasto powinno kleić się do rąk, nie dodawaj więcej mąki, wyrabiaj przez 5-7 minut (jeśli mocno się klei, możesz dodać kilka łyżek mąki).

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    3. Zostaw w ciepłym miejscu, żeby urosło (na około godzinę)

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    4. W tym czasie masz czas na przygotowanie nadzienia. Połącz suche składniki (80 gramów cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki skrobi, 4 łyżki kakao), wlej mleko (dobrze wymieszaj) i wstaw do mikrofalówki. Po 20 sekundach wyjmij i mieszaj przez 10 sekund, czynność powtórz do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    5. Do masy dodaj kawałek masła, mieszaj, aż się rozpuści.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    6. Podziel gotowe ciasto na 12 równych części, uformuj kulki, przykryj folią i zostaw na 15 minut.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    7. Uformuj bułeczki, nałóż pełną łezkę nadzienia i dokładnie zlep. Rozłóż bułeczki na pergaminie lub ręczniku, zostaw na 30 minut, aż urosną.

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    8. Następnie usmaż na suchej nieprzywierającej patelni pod pokrywką (6-8 minut z każdej strony).

    Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku

    Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem. Są miękkie, smaczne i mają w środku dużo nadzienia.

    Zobacz również przepis w wersji wideo.

    Smacznego!

    Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu

    Przepis na puszyste placuszki z patelni. Smacznie, aż palce lizać

    Przaśne ciasto na pierożki na kefirze. Nic bardziej delikatnego nie jadłeś