Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać mielone mięso. Сo jest głównym sekretem

Wydaje się, że zamrażanie mięsa mielonego jest prostą sprawą. Wrzuciłeś tacę mielonego mięsa do zamrażarki i koniec. Przy takim podejściu rozmrażanie z pewnością spowoduje problemy: będzie trwać całą wieczność.

Ci, którzy nie raz tego doświadczyli, doszli do wniosku, że małe porcje mielonego mięsa są zamrażane i rozmrażane znacznie lepiej i przechowywać je jest o wiele wygodniej. Tak powstała genialnie prosta metoda zamrażania mielonego mięsa, z której codziennie korzystają szefowie kuchni na całym świecie.

Jaki jest główny sekret

Podczas zamrażania mięsa należy wykorzystywać hermetyczne woreczki, z których jest wyciskane powietrze. Zamrażanie mięsa w ten sposób gwarantuje ochronę go przed negatywnym wpływem zbyt zimnego powietrza i pozwala efektywniej wykorzystać przestrzeń w zamrażarce.

Nie są to jednak wszystkie zalety tej metody. Kolejną bardzo cenną zaletą jest to, że mięso zamrożone dzięki tej technologii można szybko rozmrozić. Duża powierzchnia oznacza, że proces rozmrażania zajmie znacznie mniej czasu. Naszym ulubionym sposobem jest rozmrażanie w zimnej wodzie, gdy po około 10 minutach mięso jest gotowe do dalszego użycia.

Metoda zamrażania

Podziel mięso na porcje po 230 lub 450 gramów (standardowa porcja, która jest podawana w większości przepisów). Jeśli masz pakowarkę próżniową w domu, czas ją użyć.

W przeciwnym razie możesz wykorzystać zwykłe woreczki. Włóż mięso mielone, w zależności od wielkości porcji mięsa, w różne woreczki. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj mięso na grubość 1 cm. Wyciśnij z torebki powietrze i zapakuj.

Na opakowaniu napisz markerem datę pakowania, rodzaj mięsa i jego wagę. Włóż woreczki do zamrażarki. Gdy mięso jest zamrożone, opakowania można układać tak wygodnie, jak to możliwe, na przykład w stosy, aby zajmowały jak najmniej miejsca.

Rozmrażanie

W lodówce. Połóż na talerzu woreczek z zamrożonym mięsem mielonym i umieść go na dolnej półce lodówki. Mięso rozmrozi się po około 1-2 godzinach. Rozmrożone w ten sposób mięso teoretycznie można ponownie zamrozić.

W kuchence mikrofalowej. W ten sam sposób połóż woreczek mielonego mięsa na talerzu i włóż do kuchenki mikrofalowej. Korzystając z funkcji rozmrażania, rozpocznij rozmrażanie mięsa. Zajmie to około 5 minut. Obruć je po upływie połowy czasu wymaganego do rozmrażania.

Takie mięso nie może być ponownie zamrożone.

W zimnej wodzie. Worek mięsa mielonego umieść w dużej misce. Napełnij ją zimną wodą. Rozmrażanie zajmie około 10 minut. Mięso rozmrożone w wodzie również nie jest ponownie zamrażane.

Co to znaczy, kiedy mąż odwraca się tyłem we śnie

Kobiety tych trzech znaków zodiaku często nie mają prawdziwych przyjaciół

Chłopiec czytający bajki sowom wzruszył sieć