Czy często gotujesz kurczaka? A co sądzisz o fakcie, że drób hodowany na fermach podaje się antybiotyki? Nie boisz się salmonelli? Nawiasem mówiąc, najtańsze mięso dzisiaj jest również najbardziej niebezpieczne dla zdrowia.
Opowiemy ci, dlaczego nie powinieneś kupować gotowych szaszłyków z kurczaka i jak uniknąć innych podobnych problemów.
Świeżość półproduktów z kurczaka, jak każdego mięsa można rozpoznać, zagłębiając w nie palec. Jeśli wydaje ci się, że jest miękkie, należy je unikać.
Powierzchnia świeżego mięsa również nie może być śliska. Nieprzyjemny zapach będzie również wskazywał na niską jakość produktu, a ściślej na niebezpieczeństwo.
Jak oczyścić kurczaka ze szkodliwych substancji
Kiedy mówimy o antybiotykach, wielu zastanawia się, skąd one pochodzą. Wszyscy producenci leczą drób antybiotykami, ale po leczeniu zobowiązuje przymusowy okres karencji, w którym antybiotyki są wydalane z organizmu drobiu. Jednak producenci często nie czekają i skierowują drób do uboju przed upływem terminu.
Oczywiście takie tuszki kurczaka są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Kiedy jemy mięso, antybiotyki gromadzą się w naszym ciele, i jeśli zachorujesz, mikroorganizmy będą odporne na antybiotyki.
Co powinienem zrobić?
Dla tych, którzy chcą oczyścić kurczaka z antybiotyków, zalecamy gotowanie, a nie smażenie. Podczas gotowania są częściowo usuwane. W tym celu należy zagotować wodę, wtedy zlać, wlać ponownie świeżą i zagotować ponownie.
W jakiej temperaturze ginie salmonella?
Aby chronić się przed złapaniem salmonelli i listerii, zalecamy gotowanie kurczaka przez co najmniej 20 minut. Jeśli smażysz kurczaka na grillu lub gotujesz, żadne części nie powinny zostać surowe. Temperatury powyżej 70 ° C zabijają salmonellę i listerię w ciągu 15-20 minut.
Jak prawidłowo umyć kurczaka
Kolejnym pytaniem konsumentów jest to, czy można pozbyć się mikroorganizmów, przepłukując kurczaka bieżącą wodą.
Nie można, a nawet więcej: zmywając go pod bieżącą wodą, nie tylko nie pozbędziesz się mikroorganizmów, ale rozprzestrzenisz salmonellę i listerię w kuchni.
Konieczne jest mycie mięsa z kurczaka, aby pozbyć się zanieczyszczeń mechanicznych, ale nie pod bieżącą wodą.
Wymowna odpowiedź Łukasza Szumowskiego. Poszło o zmianach od 1 czerwca
Dariusz Piontkowski ogłosił amnestię maturalną. Co czeka na uczniów
Zupełnie nowa informacja dla wszystkich emerytów. Czy kryzys dotknie się wypłat
My z Janem jedliśmy kolację — zwykła środa, po pracy, on opowiadał o drobiazgach, ja…
To była zwykła sobota. Ja prałam firanki, Adam mył podłogę w kuchni — wszystko jak…
Przygotowywaliśmy się przez cały tydzień. Upiekłam jej ulubiony tort — ten sam, który robiłam, kiedy…
Mam sześćdziesiąt lat. Kiedyś wydawało mi się to starością, a teraz po raz pierwszy czuję,…
Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…
Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…