Categories: Przepisy

Jak oczyścić kurczaka z antybiotyków oraz inne pytania na temat kurczaka

Czy często gotujesz kurczaka? A co sądzisz o fakcie, że drób hodowany na fermach podaje się antybiotyki? Nie boisz się salmonelli? Nawiasem mówiąc, najtańsze mięso dzisiaj jest również najbardziej niebezpieczne dla zdrowia.

Opowiemy ci, dlaczego nie powinieneś kupować gotowych szaszłyków z kurczaka i jak uniknąć innych podobnych problemów.

Świeżość półproduktów z kurczaka, jak każdego mięsa można rozpoznać, zagłębiając w nie palec. Jeśli wydaje ci się, że jest miękkie, należy je unikać.

Powierzchnia świeżego mięsa również nie może być śliska. Nieprzyjemny zapach będzie również wskazywał na niską jakość produktu, a ściślej na niebezpieczeństwo.

Jak oczyścić kurczaka ze szkodliwych substancji

Kiedy mówimy o antybiotykach, wielu zastanawia się, skąd one pochodzą. Wszyscy producenci leczą drób antybiotykami, ale po leczeniu zobowiązuje przymusowy okres karencji, w którym antybiotyki są wydalane z organizmu drobiu. Jednak producenci często nie czekają i skierowują drób do uboju przed upływem terminu.

Oczywiście takie tuszki kurczaka są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Kiedy jemy mięso, antybiotyki gromadzą się w naszym ciele, i jeśli zachorujesz, mikroorganizmy będą odporne na antybiotyki.

Co powinienem zrobić?

Dla tych, którzy chcą oczyścić kurczaka z antybiotyków, zalecamy gotowanie, a nie smażenie. Podczas gotowania są częściowo usuwane. W tym celu należy zagotować wodę, wtedy zlać, wlać ponownie świeżą i zagotować ponownie.

W jakiej temperaturze ginie salmonella?

Aby chronić się przed złapaniem salmonelli i listerii, zalecamy gotowanie kurczaka przez co najmniej 20 minut. Jeśli smażysz kurczaka na grillu lub gotujesz, żadne części nie powinny zostać surowe. Temperatury powyżej 70 ° C zabijają salmonellę i listerię w ciągu 15-20 minut.

Jak prawidłowo umyć kurczaka

Kolejnym pytaniem konsumentów jest to, czy można pozbyć się mikroorganizmów, przepłukując kurczaka bieżącą wodą.

Nie można, a nawet więcej: zmywając go pod bieżącą wodą, nie tylko nie pozbędziesz się mikroorganizmów, ale rozprzestrzenisz salmonellę i listerię w kuchni.

Konieczne jest mycie mięsa z kurczaka, aby pozbyć się zanieczyszczeń mechanicznych, ale nie pod bieżącą wodą.

Wymowna odpowiedź Łukasza Szumowskiego. Poszło o zmianach od 1 czerwca

Dariusz Piontkowski ogłosił amnestię maturalną. Co czeka na uczniów

Zupełnie nowa informacja dla wszystkich emerytów. Czy kryzys dotknie się wypłat

Roman Tkach

Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

Recent Posts

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Na stole stało jej zdjęcie z obcym mężczyzną i obrączki

Przyjechałam do matki po latach ciszy. Nie wiedziałam, jak mnie przyjmie. Czy w ogóle otworzy…

22 godziny ago

Przyszłam wcześniej na urodziny córki, chciałam pomóc w przygotowaniach. Usłyszałam, jak mówi do kogoś: „Nie zapraszaj jej, jest zbędna”

Przyszłam trochę wcześniej. Tak po prostu — żeby pomóc, żeby nie było jej ciężko. Pomyślałam,…

22 godziny ago