Czy często gotujesz kurczaka? A co sądzisz o fakcie, że drób hodowany na fermach podaje się antybiotyki? Nie boisz się salmonelli? Nawiasem mówiąc, najtańsze mięso dzisiaj jest również najbardziej niebezpieczne dla zdrowia.
Opowiemy ci, dlaczego nie powinieneś kupować gotowych szaszłyków z kurczaka i jak uniknąć innych podobnych problemów.
Świeżość półproduktów z kurczaka, jak każdego mięsa można rozpoznać, zagłębiając w nie palec. Jeśli wydaje ci się, że jest miękkie, należy je unikać.
Powierzchnia świeżego mięsa również nie może być śliska. Nieprzyjemny zapach będzie również wskazywał na niską jakość produktu, a ściślej na niebezpieczeństwo.
Jak oczyścić kurczaka ze szkodliwych substancji
Kiedy mówimy o antybiotykach, wielu zastanawia się, skąd one pochodzą. Wszyscy producenci leczą drób antybiotykami, ale po leczeniu zobowiązuje przymusowy okres karencji, w którym antybiotyki są wydalane z organizmu drobiu. Jednak producenci często nie czekają i skierowują drób do uboju przed upływem terminu.
Oczywiście takie tuszki kurczaka są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Kiedy jemy mięso, antybiotyki gromadzą się w naszym ciele, i jeśli zachorujesz, mikroorganizmy będą odporne na antybiotyki.
Co powinienem zrobić?
Dla tych, którzy chcą oczyścić kurczaka z antybiotyków, zalecamy gotowanie, a nie smażenie. Podczas gotowania są częściowo usuwane. W tym celu należy zagotować wodę, wtedy zlać, wlać ponownie świeżą i zagotować ponownie.
W jakiej temperaturze ginie salmonella?
Aby chronić się przed złapaniem salmonelli i listerii, zalecamy gotowanie kurczaka przez co najmniej 20 minut. Jeśli smażysz kurczaka na grillu lub gotujesz, żadne części nie powinny zostać surowe. Temperatury powyżej 70 ° C zabijają salmonellę i listerię w ciągu 15-20 minut.
Jak prawidłowo umyć kurczaka
Kolejnym pytaniem konsumentów jest to, czy można pozbyć się mikroorganizmów, przepłukując kurczaka bieżącą wodą.
Nie można, a nawet więcej: zmywając go pod bieżącą wodą, nie tylko nie pozbędziesz się mikroorganizmów, ale rozprzestrzenisz salmonellę i listerię w kuchni.
Konieczne jest mycie mięsa z kurczaka, aby pozbyć się zanieczyszczeń mechanicznych, ale nie pod bieżącą wodą.
Wymowna odpowiedź Łukasza Szumowskiego. Poszło o zmianach od 1 czerwca
Dariusz Piontkowski ogłosił amnestię maturalną. Co czeka na uczniów
Zupełnie nowa informacja dla wszystkich emerytów. Czy kryzys dotknie się wypłat
Alan powiedział to prawie spokojnie. Jak coś, co już dawno dojrzało w nim, a teraz…
Przyjechałam do córki na urodziny wnuka. Michał skończył dziewięć lat. Wstałam rano, upiekłam ciasto z…
Mój mąż prosi mnie, abym przyjęła do naszego domu jego córkę z pierwszego małżeństwa. Ma…
„Mamo, nie mogę codziennie do ciebie przyjeżdżać. Mam własną rodzinę…” Te słowa Ola wypowiedziała kiedyś…
Od ponad 15 lat mieszkamy z mężem osobno. Już dawno wyjechałam do pracy, ponieważ wychowywanie…
Na tym filmie przedstawiono zabawną sytuację, w której znajduje się wiele zwierząt domowych, które otrzymują…