Przepis jest właściwie bardzo prosty, a dżem bardzo smaczny i aromatyczny.
Jest jednym z ulubionych w naszej rodzinie. Doskonały dodatek do herbaty, naleśników, placuszków…
A ciasta nadziewane takim dżemem są bardzo smaczne i aromatyczne.
Na 1 kg moreli potrzebujesz:
Wybierz twarde morele, najlepiej trochę niedojrzałe. Należy je dokładnie umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki.
Posypać cukrem, wstrząsnąć i odstawić na noc.
Rano zmielić pomarańczę maszynką do mięsa (wstępnie zanurzyć ją w zimnej wodzie na 8 godzin, zmieniając wodę 2 razy, żeby usunąć gorycz ze skórki), ewentualne usunąć pestki i dodać do moreli.
W tym czasie cukier prawie się rozpuścił i powstało dużo syropu.
Dżem gotujemy trzy razy po 5 minut, za każdym razem doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszamy ogień i, mieszając, gotujemy.
Po tym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli dodajemy cukier na noc, można go rano postawić na ogniu po raz pierwszy, wieczorem znów zagotować, a następnego ranka – zrobić to po raz ostatni.
Po ostatnim zagotowaniu włożyć gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Z 3 kg moreli uzyskujemy 4 litry cudownego dżemu.
Smacznego!
Dżem jagodowy w pięć minut. Zachowujemy wszystkie witaminy i aromat
Przepis na chrupiące i pikantne małosolne ogórki w słoiku
Zauważyłeś to na kiszonych ogórkach? O tym powinna wiedzieć każda gospodynia
Żyliśmy razem już od kilku lat. Nasze relacje z mężem wydawały się idealne, mieliśmy wspólne…
Moja mama zawsze była silną kobietą, która potrafiła stawiać siebie na pierwszym miejscu. Była osobą,…
To był zwykły, spokojny sobotni poranek, kiedy wyruszyłam w drogę do mojej córki. Zawsze cieszę…
To była sobota, mój pięćdziesiąty urodzinowy poranek. Wstałam wcześniej niż zwykle, choć nie spałam prawie…
Zawsze wierzyłam, że prawdziwa miłość to wtedy, gdy dwoje ludzi idzie przez życie razem, wspiera…
Kiedyś myślałam, że po sześćdziesiątce życie powoli się kończy. Że człowiek ma już tylko wspomnienia,…