Przepisy

Dressing koperkowy z czosnkiem i masłem. Nadaje się do wszystkich potraw

Ten dressing pozwoli ci uczynić każde danie wyjątkowym. Nadaje się do mięsa, ryb, sałatek, makaronów, a mój mąż dodawał go do pierogów.

Niedawno trafiłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Teraz będę go często gotować! Ugotuj dressing czosnkowo-koperkowy, a jestem pewna, że ci się spodoba.

Niezbędne składniki:

  • Duży pęczek koperku;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny;
  • Sok z jednej cytryny;
  • 100 ml oliwy z oliwek (można zastąpić ją olejem słonecznikowym);
  • Sól do smaku.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Dokładnie umyj koperek, pozwól mu wyschnąć, a następnie drobno posiekaj. Włóż do miski.

    2. Przeciśnij czosnek przez praskę lub zetrzyj go na tarce z małymi otworami, dodaj do koperku. Jeśli przygotowujesz ten dressing po raz pierwszy, najlepiej dodać tylko jeden ząbek czosnku. Spróbuj. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj jeszcze jeden ząbek.

    3. Dodaj skórkę z cytryny, wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj sól do smaku.

    4. Możesz zostawić dressing, jak jest, albo zmiksować na jednolitą masę.

    5. Przygotowany dressing wyłóż w czyste słoiki, zakręć pokrywę i włóż do lodówki. Najlepiej nadają się na przykład słoiczki spod jedzenia dla niemowląt.

    Apetytyczne i zdrowe. Pięć potraw z awokado na każdy dzień

    Pyszne naleśniki z cukinii z serem żółtym i natką pietruszki

    Skuteczny sposób na usunięcie tłustych osadów w kuchni

    Roman Tkach

    Życiorys: 2018 - 2021 - redaktor naczelny i dziennikarz portali Dzisiaj (do 2018) i Kraj (do 2021). 2022 i do chwili obecnej - redaktor portalu internetowego Koleżanka. Edukacja: Narodowy Uniwersytet Biozasobów i Zarządzania Przyrodą w Kijowie. Specjalność: Wydział Agrobiologii. Poziom wykształcenia: specjalista. Zainteresowania: wędkarstwo, sport, czytanie książek, podróże.

    Recent Posts