Apetytyczne i zdrowe. Pięć potraw z awokado na każdy dzień

Zdrowy owoc

Czy wiesz, że awokado to jagoda? Ten owoc zimozielonej rośliny jest bogaty w witaminy i ważne minerały.

Jednak nie wszystkim smakuje ten żółtozielony dojrzały oleisty miąższ. Dlatego zalecamy przechytrzyć receptory smaku, dodając awokado do potraw, które na pewno ci się spodobają.

Guacamole

To meksykańskie danie jest oparte na awokado, inne składniki mogą się różnić w zależności od dostępności.

Najbardziej tradycyjny zestaw: pomidory, papryka, cebula, natka pietruszki, czosnek. Przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki można zmiksować w blenderze lub drobno posiekać nożem. Najważniejsze jest przetrzeć dojrzały miąższ awokado, obowiązkowo dodając sok z cytryny lub limonki, aby zapobiec ciemnieniu.

Następnie połączyć z innymi składnikami.

Guacamole dobrze komponuje się ze świeżo ugotowanym chlebem kukurydzianym. Można go również nasmarować na zwykły chleb lub podawać jako sos do dania głównego.

Pasta do kanapek na śniadanie

Ponieważ awokado nie ma wyraźnego smaku, towarzyszyć mu musi coś pachnącego. Na przykład, możesz dodać do zmiksowanego awokado drobno posiekany koperek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.

W wyniku tego otrzymasz pastę, która idealnie pasuje do twojego tostu, krakersa lub kawałka świeżego przaśnego chleba.

Pasta z awokado

Jeśli planujesz makaron na lunch lub kolację, sugerujemy dodanie do niego pasty z awokado. Aby ją zrobić, zmiksuj miąższ owocu, dodaj sok z cytryny, zmiażdż ząbek czosnku, dopraw octem balsamicznym.

Dokładnie wymieszaj i ułóż na gorącym makaronie.

Lawasz z awokado

Na śniadanie przygotuj niestandardowe danie – lawasz. A jako nadzienie wystarczy użyć kawałków awokado w połączeniu z papryką, natką pietruszki, marynowaną cebulą.

Drobno posiekaj wszystko, wymieszaj i nadzień lawasz. Zawiń w tubkę, pokrój na kawałki i podawaj.

Lody o smaku awokado

I na koniec niezwykły deser! Zmiksuj miąższ jednego owocu w blenderze, dodając jedną cytrynę (sok i skórkę).

Dodaj miód do smaku. Możesz również dodać orzechy. Rozłóż masę w foremki i włóż do zamrażarki. Lody są gotowe.

Pączki z mleka skondensowanego. To bardzo szybki i prosty przepis

To co ona wyjęła ze świeżo otwartego słoika majonezu było sporej wielkości. Producent obiecał wyjaśnić sprawę

Jakie są korzyści z gotowania produktów w folii spożywczej