Według tego przepisu zrobić twaróg w domu jest bardzo łatwo. Potrzebujesz tylko 3 składników. Przygotowany przez ciebie domowy twaróg idealnie pasuje na śniadanie.
Nie warto porównywać go z twarogiem ze sklepu; ma on swój własny smak i uproszczoną technologię przygotowania.
Smak można regulować, dodając przypraw.
Składniki:
Wydajność: z 1 litry mleka otrzymasz 365-390 g twarogu
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj sól.
2. Wymieszaj jajka ze śmietaną i wlej w mleko. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5-7 minut.
3. Przełóż do chusty serowarskiej lub gazy, umieszczonej w sitku. Odcedź. Na wierzchu ustaw coś ciężkiego. Pozostaw w tej pozycji, aż twaróg całkowicie ostygnie.
4. Twaróg jest gotowy. Świetnie smakuje z herbatą lub kawą na śniadanie.
Smacznego!
Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…
Często pukała do moich drzwi. Zawsze nieśmiało, jakby przepraszała za sam fakt swojego istnienia. Najpierw…
Pracujemy razem. To brzmi dumnie, kiedy ktoś pyta, czym się zajmujemy. Wspólna firma, wspólne godziny,…
Zawsze byłam tą „rozsądną” córką. Tą, na którą można liczyć. Kiedy mama chorowała, to ja…
Przez całe życie byłam kobietą, która „daje radę”. Tak o mnie mówiono w rodzinie, w…
Przez całe życie powtarzałam sobie, że wszystko da się poukładać, jeśli tylko jest dobra wola.…