Według tego przepisu zrobić twaróg w domu jest bardzo łatwo. Potrzebujesz tylko 3 składników. Przygotowany przez ciebie domowy twaróg idealnie pasuje na śniadanie.
Nie warto porównywać go z twarogiem ze sklepu; ma on swój własny smak i uproszczoną technologię przygotowania.
Smak można regulować, dodając przypraw.
Składniki:
Wydajność: z 1 litry mleka otrzymasz 365-390 g twarogu
Przygotowanie:
1. Zagotuj mleko, dodaj sól.
2. Wymieszaj jajka ze śmietaną i wlej w mleko. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie gotuj przez 5-7 minut.
3. Przełóż do chusty serowarskiej lub gazy, umieszczonej w sitku. Odcedź. Na wierzchu ustaw coś ciężkiego. Pozostaw w tej pozycji, aż twaróg całkowicie ostygnie.
4. Twaróg jest gotowy. Świetnie smakuje z herbatą lub kawą na śniadanie.
Smacznego!
Cztery przepisy na domowy majonez. Gotowy w kilka minut
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…
Przez wiele lat byłam tą „rozsądną” córką. Tą, która nie sprawia problemów, która radzi sobie…
Zawsze myślałam, że najgorsze w małżeństwie są kłótnie. Krzyki, trzaskanie drzwiami, obrażone milczenie. Dopiero teraz…
Święta zawsze kojarzyły mi się z ciszą, zapachem choinki i tym szczególnym napięciem w powietrzu,…
Kiedy rozwodziliśmy się z mężem, nie było już we mnie ani łez, ani złudzeń. Wszystko…
Przez długi czas mieszkaliśmy z teściami i na początku naprawdę wierzyłam, że to tylko przejściowy…