Wydawałoby się, że już koniec lata, czas zbierania plonów. Jednak dla rodzajów kapusty, które przybyły do nas ze Wschodu, a teraz stają się bardzo popularne, właśnie nadszedł czas.
Dojrzewają bardzo szybko i można je uprawiać na obszarach, na których już zostały zebrane plony. W ten sposób na grządkach nie pozostaną puste miejsca.
Kapusta pekińska
To najsłynniejszy z orientalnych rodzajów kapusty. Ma podłużne główki kapusty, bardzo delikatne, o lekko słodkawym smaku. Może być dodawana do sałatek, gotowana, duszona, kiszona — podobnie jak kapusta biała.
Idealnie nadaje się na kapuśniaka. Z jej liści można ugotować bardzo delikatne gołąbki. Ponadto poprawia sen, normalizuje ciśnienie krwi i wzmacnia układ odpornościowy.
Istnieją odmiany dla siewu wiosennego, jesiennego i uniwersalne. To ostatnie dwie nadają się dla siewu pod koniec lata.
Kiedy i jak siać. Nasiona wysiewa się bezpośrednio na powierzchnię gleby na początku sierpnia na głębokość 1 cm według schematu 40 × 40 cm, ale można częściej: pozostawić 40 cm między rzędami i wysiewać w rzędzie w odstępach 20 cm.
Przed siewem wskazane jest nawożenie gleby: 1 wiadro próchnicy lub kompostu, 1 łyżka azotanu amonu, podwójnego superfosfatu i siarczanu potasu na m2.
Jak pielęgnować. Kapusta pekińska dojrzewa 60 – 70 dni. Oznacza to, że wysiewana na początku sierpnia dojrzewa w pierwszej połowie października. A od 5 września mogą występować mrozy. Dlatego grządki z roślinami należy przykryć włókniną.
Podlewać kapustę pekińską wystarczy raz w tygodniu, 3 litry na roślinę. Woda powinna być ciepła. Podlewanie najlepiej jest rozpocząć wcześnie rano lub wieczorem, gdy upały ustąpią. Aby dłużej utrzymać wilgoć w glebie, warto ściółkować grządki sianem (można użyć świeżej trawy) lub słomą.
Kapusta chińska
Jej inna nazwa to pakczoj, co oznacza „końskie ucho”. Liście o średnicy około 40 cm tworzą rozetę i naprawdę wyglądają jak uszy.
Można ją wysiewać nie tylko na grządce, ale także na przykład w ogrodzie kwiatowym, gdzie rosną tulipany, ponieważ rośliny są bardzo piękne: mają zielone, białe i czerwono-fioletowe ogonki.
Kapusta chińska zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, obniża poziom złego cholesterolu i poprawia stan skóry.
Liście kapusty chińskiej idealnie sprawdzają się w świeżych sałatkach witaminowych — mają musztardowy, lekko ostry smak, a ogonki można gotować i dusić – są wspaniałą przystawką.
Kiedy i jak siać. Nasiona kapusty chińskiej wysiewa się w otwartym terenie od 1 do 10 sierpnia na głębokość 1 cm Schemat siewu: odległość między rzędami – 50 cm, w rzędzie – 30 cm.
Nie warto siać dużo tej kapusty — jej liście bardzo szybko stają się szorstkie, dlatego ważne jest, aby zbierać na czas.
Aby przedłużyć okres spożycia, nowe rośliny można wysiewać w odstępach tygodniowych do końca sierpnia — dojrzewa około 40 dni. Plon z siewu letniego jest zawsze wyższy niż z siewu wiosennego.
Jak pielęgnować. Kapusta chińska jest bardziej odporna na zimno niż pekińska, dlatego podczas siewu w pierwszej połowie sierpnia można obejść się bez ukrycia. Jednak te rośliny, które zostały zasiane bliżej końca lata, powinny być pokryte włókniną.
Pakczoj można podlewać raz w tygodniu, 1 litr na krzak.
Nowy, szybki przepis na sałatkę z kapusty. Ciekawe połączenie zwykłych produktów
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…