Ciasto według tego przepisu zawsze wychodzi smaczne i puszyste.
Składniki:
Ciasto:
Jak zrobić domowe ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru, drożdże i trochę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Następnie wlej do ciasta jajka, ubite z cukrem i solą. Dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć, stopniowo dodając roztopione masło, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie należy go zagnieść jeszcze 3 razy.
3. Podzielić ciasto, które wyrosło, na części, ponownie odstawić do wyrośnięcia, uformować bułeczki, po 10 minutach posmarować je roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!
Łatwe i szybkie bułeczki z twarogiem na śniadanie! Ciasto bez drożdży w 5 minut
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku
Puszyste bułeczki ze szczypiorkiem. Doskonały dodatek do zupy lub bulionu
Nie mogłam uwierzyć własnym uszom, gdy zadzwoniła do mnie córka. Jej głos brzmiał radośnie, podekscytowanie…
Myślałam, że urodziny męża będą po prostu kolejną rodzinną okazją, żeby się spotkać, posiedzieć razem,…
Od samego początku wiedziałam, że wchodzę w niełatwy układ. Nie dlatego, że mój mąż był…
Nigdy nie uważałam się za zazdrosną kobietę. Zawsze powtarzałam sobie, że zaufanie to fundament małżeństwa,…
Nigdy nie myślałem o tym, kto dostanie mieszkanie moich rodziców. Przez długie lata nawet nie…
Nigdy nie planowałam mieszkać na dworcu. A właśnie tak czasem czuję się we własnym mieszkaniu…