Lody za grosze. Jak zrobić pyszne, tanie domowe lody

Każdy, kto chociaż trochę lubi lody, z pewnością doceni ten przepis. Robienie lodów nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Najważniejsze, że w tym przepisie możesz użyć produktów, które z pewnością będą w zasięgu ręki.

Do przygotowania lodów będziesz potrzebować:

  • 900 ml mleka;
  • 250 g cukru;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki mąki;
  • 2 g waniliny;
  • Woda.
  • Sposób przygotowania:

    1 Najpierw oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać część mleka i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać.

    2 Wlać resztę mleka i postawić na ogniu.

    3 Gdy masa zgęstnieje, dodać do niej wanilinę i ponownie wymieszać. Przełożyć ją do odpowiedniego naczynia i poczekać, aż wystygnie. Lepiej przykryć pokrywką. Po wystygnięciu włożyć do zamrażarki.

    4 Teraz zabieramy się za masę białkową.

    5 Najpierw robimy syrop. Połączyć 200 g cukru, 5 łyżek wody i szczyptę kwasu cytrynowego. Postawić syrop na ogniu.

    6 Gotować przez kilka minut aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.

    7 W misce ubić białka na sztywną pianę.

    8 Wlewać gotowy syrop do białek, ciągle ubijając. Odstawić do wystygnięcia.

    9 Wyjąć masę mleczną z zamrażarki i połączyć z masą białkową.

    10 Włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny.

    Lody są gotowe do spożycia.

    Kotleciki cebulowe. Tak pyszne, że nie trzeba mięsa

    Jak zrobić puszyste i pyszne croissanty w domu

    Przepyszne mięso zapiekane w piekarniku. Sekret tkwi w specjalnej marynacie