Zarówno mrożony, jak i świeży kalafior gotuje się przez mniej więcej tyle samo czasu.
Gotowość kalafiora można sprawdzić przy pomocy noża lub widelca.
Zamrożonego kalafiora nie należy rozmrażać przed gotowaniem.
Ile gotować kalafior w garnku?
W wodzie
Włóż kalafior do wrzącej osolonej wody i poczekaj, aż ponowne się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do minimum (aby nie ściemniał podczas gotowania).
Kalafior gotuje się przez kolejne 10-15 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, a sam kalafior zostaw w wodzie na kolejne 3-5 minut (nie trzymaj dłużej, w przeciwnym razie kwiatostany zżółkną), wtedy jest bardzo soczysty.
Na parze
Napełnij garnek wodą i zagotuj. Następnie umieść w garnek sito, durszlak lub weź specjalny pojemnik do gotowania na parze. Umieść kalafior i gotuj pod pokrywką przez 15-20 minut.
Ile czasu należy gotować kalafior w multicookerze?
Jak i w zwykłym garnku, najlepiej gotować kalafior nie w całości, ale rozdzielić na oddzielne niewielkie kwiatostany.
Należy włożyć je do zimnej wody tak, by pokryła około połowy kalafiora. Następnie wybierz standardowy tryb gotowania i ustaw program na 15-20 minut.
Ile czasu należy gotować kalafior w kuchence mikrofalowej?
Jest to prawdopodobnie najszybszy sposób na gotowanie kalafiora. To bardzo proste: do głębokiego pojemnika, który można wykorzystać do kuchenki mikrofalowej, wkładamy kwiatostany kalafiora i dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody.
Pojemnik należy przykryć pokrywką lub talerzem. Wkładamy do kuchenki mikrofalowej i gotujemy przez 4–8 minut.
Podobnie jak w przypadku garnka i multicookera, im dłużej kalafior jest gotowany w mikrofalówce, tym bardziej staje się miękki.
Jak ugotować młode ziemniaki? Błędy podczas gotowania młodych ziemniaków
Bardzo smaczny i prosty chlebek z patelni na kefirze
Prosty przepis na bułeczki z patelni. Miękkie, pyszne i dużo nadzienia w środku