Jaja są idealnym produktem. Zawierają białka, tłuszcze, minerały i witaminy. Żółtka są bogate w kwasy tłuszczowe, z których 18 procent to cenne wielonienasycone i 28 procent nasycone.
Cholesterol w jednym żółtku stanowi zaledwie 0,8 procent jego masy, więc negatywny wpływ produktu na układ sercowo-naczyniowy jest przesadzony.
Wyjątkowa popularność produktu doprowadziła do pojawienia się mitów na jego temat.
Lepiej jest kupować jajka na targu. Są bezpieczne, zawsze świeże i smaczne
Jajko ma datę ważności. Można go przechowywać w lodówce do 25 dni. A jeśli jest zarażone salmonellą, liczba bakterii rośnie wraz z czasem przechowywania.
Zwiększa to ryzyko salmonellozy i wywołuje ciężki jej przebieg.
Jeśli gospodyni ma kilka kur, może codziennie przynosić na targ jeden lub dwa tuziny jaj.
Jeśli jest jedna kura albo dwie, mogą nieść 4-8 jaj tygodniowo. Przekonanie, że kura niesie jaja każdego dnia, jest błędne. Aby uzbierać kilkadziesiąt jaj, gospodyni musi trzymać je w lodówce. Nie wiadomo, dopóty będą tam leżeć, dopóki nie dotrą na targ.
Bezpieczniej jest kupować jaja z zakładów drobiarskich. Przedsiębiorstwa te wysyłają jaja każdego dnia. Są zobowiązane do uzyskania dokumentów sanitarnych.
Brązowe jaja zawierają więcej składników odżywczych
Kolor skorupy nie zależy od składników odżywczych i odwrotnie, skorupa nie zmienia koloru na brązowy, ponieważ gromadzi jakiekolwiek elementy. Kolor nadaje skorupie pigment zawarty w organizmie kury. To z kolei zależy od rasy kur.
Jeśli kura jest biała, jej jaja będą białe. Jeśli nakrapiana, to brązowe. Oba są przydatne, więc nie ma sensu przepłacać za kolor.
Brązowe jajka są wiejskie, więc lepsze
Wiejskie jaja rzeczywiście są zazwyczaj brązowe. Jednak tylko dlatego, że rolnicy hodują kury różnych ras. Z punktu widzenia mieszkańców wsi, kura ma nieść jaja i być wystarczająco gładka. Takie cechy mają nakrapiane rasy kur.
A kury hodowane w zakładach drobiarskich są przeważnie białe. Kupując droższe jaja wiejskie, przepłacasz za stereotyp.
Bardziej zdrowe jajko — z jasnym pomarańczowym żółtku
Kolor żółtka zależy od paszy. Zwykle jest ciemnożółty, ale czasami występują jasne, pomarańczowe żółtka. Rolnicy zdają sobie sprawę z tego, że zależy to od zawartości karotenu.
Aby zwiększyć atrakcyjność produktu, do paszy dla kur jest dodawana mączka z marchwi, zawierająca karoten. Może to być dobre dla zdrowia kury, ale nie wpływa na wartość odżywczą żółtka.
Białe jajka mają więcej wapnia, więc ich skorupa jest silniejsza
Na Wielkanoc zwykle kupuje się białe jajka z powodu mocnej skorupy. Czasami w przeddzień świąt wielkanocnych cena na nie wzrasta w porównaniu z brązowymi. Tak naprawdę kolor skorupy nie jest wskaźnikiem wytrzymałości; skład mineralny skorupy jest identyczny.
Skorupa jaj młodych kur będzie mocniejsza. Im starsza kura, tym mniej jej jaja zawierają wapnia, odpowiednio skorupa staje się krucha. Jednak na zewnątrz nie można odróżnić jajo mocne od kruchego.
Opuszczona cerkiew w Indonezji wygląda jak gigantyczny kurczak