Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem

Dziś pokażemy Ci bardzo prosty, nawet leniwy przepis na buleczki w piekarniku. Małe i jednocześnie niezwykle smaczne placki według przepisu mojej ciotki.

Składniki:

Ciasto:

Bulion ziemniaczany 300 ml.
Olej roślinny 2-3 łyżki.
Mąka 600 gram

Nadzienie:

Ziemniaki gotowane 1 kg.
Cebula 2-3 szt.
Sól, czarny pieprz
Olej roślinny

Gotowanie:

1. Ziemniaki są gotowane do miękkości w osolonej wodzie.

Ciasteczka na śmietanie w 10 minut! Ten przepis podbija swoją prostotą i doskonałym smakiem

2. Cebulę smażyć na rumiany kolor (pokrojoną w kostkę), dodać sól i pieprz.

3. Następnie łączymy wszystko razem, ugniatamy i otrzymujemy doskonałe nadzienie.

4. W bulionie ziemniaczanym (lekko schłodzonym) wraz z olejem roślinnym, dodaj mąkę, ugniataj przez kilka minut i otrzymuj miękkie, elastyczne ciasto. Dajemy ciastu kilka minut odpoczynku.

5. Część ciasta (dzielę ciasto na trzy kawałki) jest zwijana w cienką warstwę. Odsuwając się od krawędzi (półwyrobu ciasta) 2 cm, rozłóż farsz, w kręgu, zostaw małą szczelinę w jednym miejscu.

6. Środek naszego cienkiego ciasta smarujemy olejem roślinnym.

7. Ciągnąc ciasto, owijamy rolkę nadzieniem. Wyjdzie taka sobie długa „kiełbasa” z nadzieniem.

8. Pokroić na małe kawałki-placki, dobrze zanurzając w oleju rozłożyć na blasze do pieczenia.

9. Piec w temperaturze 200 stopni, 15-20 minut. Buleczki będą pyszne i chrupiące! Nadzienie możesz zmieniać według własnego uznania.

Więc nigdy nie wylewaj bulionu ziemniaczanego, nagle się przyda!

Smacznego!

Pyszne ziemniaki po niemiecku dla całej rodziny

Francuska kanapka. Jest tanim i sycącym daniem

Chudy barszcz z borowikami. Raz, dwa i gotowe