Francuska kanapka. Jest tanim i sycącym daniem

Zapamiętaj przepis!

To wspaniałe francuskie danie i wszyscy są z niego zachwyceni. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Aby go przygotować, potrzebujesz minimum składników, ale okazuje się, że jest satysfakcjonujący i wyrafinowany – jak zwykle w przypadku Francuzów.

.

Składniki:

8 kromek chleba pełnoziarnistego;

karmelizowane cebule;

50 g twardego sera (najlepiej krojone cienkim ostrzem);

1 łyżeczka świeży tymianek.

Jak gotować:

1. Umieść cztery kromki chleba na nieprzywierającej patelni. Rozpal mały ogień.

2. Na każdym kawałku ułóż równą część karmelizowanej cebuli i sera. Posyp każdą kanapkę z tymiankiem.
 
3. Ogrzewać na małym ogniu, aż chleb wyschnie, cebula nagrzeje się, a ser zacznie się topić. Przykryj górę drugim kawałkiem.

4. Odwróć kanapki i podgrzewaj, aż ser się stopi i chleb zostanie upieczony. Podawaj od razu.

Bon appétit!