Zapamiętaj przepis!
To wspaniałe francuskie danie i wszyscy są z niego zachwyceni. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. Aby go przygotować, potrzebujesz minimum składników, ale okazuje się, że jest satysfakcjonujący i wyrafinowany – jak zwykle w przypadku Francuzów.
Składniki:
8 kromek chleba pełnoziarnistego;
karmelizowane cebule;
50 g twardego sera (najlepiej krojone cienkim ostrzem);
1 łyżeczka świeży tymianek.
Jak gotować:
1. Umieść cztery kromki chleba na nieprzywierającej patelni. Rozpal mały ogień.
2. Na każdym kawałku ułóż równą część karmelizowanej cebuli i sera. Posyp każdą kanapkę z tymiankiem.
3. Ogrzewać na małym ogniu, aż chleb wyschnie, cebula nagrzeje się, a ser zacznie się topić. Przykryj górę drugim kawałkiem.
4. Odwróć kanapki i podgrzewaj, aż ser się stopi i chleb zostanie upieczony. Podawaj od razu.
Bon appétit!