Zanurz ciasto w maśle i zdobądź elegancki domowy chleb.
Składniki:
Gotowanie:
1. W mące wlej ciepłe mleko, dodaj cukier i drożdże (w ten sposób aktywujemy drożdże, jest to bardzo ważne), wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Dodaj sól i podlej wszystko olejem roślinnym i ugniataj miękkie ciasto, żeby było lekko lepkie, posmaruj dłonie olejem roślinnym podczas mieszania.
3. Przykryj ciasto folią, pozwól mu dobrze wspiąć się w ciepłym miejscu, co najmniej godzinę.
4. Wyciągamy z miski dobrze, ugniatamy i dzielimy na równe części 10, aby uzyskać równomierne użycie wagi.
5. Zaokrąglamy kawałki ciasta, przykrywamy folią i pozostawiamy 20 minut.
6. Lekko smarujemy stół masłem i rozciągamy każdą część o średnicy 10-12 cm, a następnie zanurzamy w roztopionym masłem każde ciasto i wysyłamy na przygotowaną blachę do pieczenia, układamy w stos na siebie w okręgu w kształcie kwiatu.
7. Przykryj folią i pozwól mu wspiąć się bezpośrednio na stole (20 minut).
8. Z jajka bierzemy tylko żółtko, dodajemy trochę mleka, mieszamy i smarujemy nasze ciasto, smarujemy każde płatki i posypujemy sezamem.
9. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Smacznego!
Horoskop na 29 maja 2020. Co nas czeka
Tarcza 4.0. Jakich zmian mogą spodziewać się Polacy
Książę William o ojcowstwie. Jego słowa są bardzo nieoczekiwane