Warzywa dojrzewające w domu. Które można zbierać i jak je przechowywać

Owoce dojrzewające na roślinie są bez wątpienia „poprawne”: smaczne, dojrzałe, soczyste.

Zdarza się jednak, że owoce nie są przeznaczone do dojrzewania na roślinie z powodu złej pogody, szkodników lub chorób.

W takim przypadku pilnie zabiera się warzywa i owoce, aby uratować część zbiorów.

Niektóre odmiany roślin są zbierane niedojrzałe, jeśli nie miały czasu na wzrost przed nadejściem chłodów, jeśli wymagany jest ich transport.

Warzywa i owoce rosną i rozwijają się, gromadzą przydatne substancje organiczne, które następnie rozkładają się, a owoce stają się słodkie, tworzą się pektyny, a kwas stopniowo odchodzi.

W tym czasie można zbierać niektóre owoce, nie wpłynie to na ich dalsze dojrzewanie.

Pomidory

Mieszkańcy lata często usuwają niedojrzałe pomidory z krzaków. Nie ma w tym nic złego, ponieważ owoce umieszczone w ciemnym miejscu do dojrzewania nie zepsują się.

Ziemniak

Jeśli nie można zebrać na czas, możesz wykopać niedojrzałe ziemniaki. Zebrane bulwy przechodzą przez 14-20 dni w ciemnym pomieszczeniu, gdzie ziemniaki mogą dojrzewać i wysychać.

Jak prawidłowo ugotować warzywa? Wielu o tym nie wiedziało

Biorę mięso mielone, warzywa i gotuję „cukinię na odwrót”

Babciny sposób na utrzymanie świeżości ogórków, jeśli nie ma lodówki