Za grosze gotuję na raz całą miskę pączków baursaków. Szybko, tanio i smacznie

Baursaki przygotowuje się nie tylko w Uzbekistanie czy Kazachstanie, uwielbiają go również mieszkańcy Azji Wschodniej i Południowej.

Przypominają nasze pączki. Mogą zastępować pieczywo lub być dodatkiem do herbaty.

Składniki do rozczynu:

  • 1 łyżeczka drożdży;
  • 0,5 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżki mąki;
  • 100 ml ciepłej wody.
  • Składniki do ciasta:
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 kg mąki;
  • 50 g masła;
  • Jedna łyżeczka soli;
  • 600 ml ciepłej wody;
  • 300 ml oleju roślinnego (do smażenia).
  • Zabieramy się za gotowanie baursaków:

    Aby przygotować rozczyn, rozpuść drożdże w 100 ml wody, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, przykrywając ściereczką.

    Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj wszystkie wymienione wyżej składniki oprócz wody.

    Bardzo dokładnie wymieszaj i wlej rozczyn. Następnie dodawaj stopniowo wodę i ugniataj ciasto.

    Gotowe ciasto odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, szczelnie przykrywając pokrywką.

    Kiedy ciasto wyrośnie, podziel go, rozwałkuj na placki o grubości 10 mm i potnij na cienkie romby.

    Wlej olej do rondla, rozgrzej i smaż baursaki na złoty kolor.

    Puszyste i pyszne twarogowe pączki bez oleju i drożdży. Gotowanie w piekarniku

    Pączki serowe. Doskonała propozycja do śniadania lub wieczornej herbaty

    Listonosz musiał zostać Sherlockiem, by znaleźć odbiorcę paczki, ale gdyby tylko wiedział, co w niej się znajdowało