Baursaki przygotowuje się nie tylko w Uzbekistanie czy Kazachstanie, uwielbiają go również mieszkańcy Azji Wschodniej i Południowej.
Przypominają nasze pączki. Mogą zastępować pieczywo lub być dodatkiem do herbaty.
Składniki do rozczynu:
Zabieramy się za gotowanie baursaków:
Aby przygotować rozczyn, rozpuść drożdże w 100 ml wody, dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, przykrywając ściereczką.
Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj wszystkie wymienione wyżej składniki oprócz wody.
Bardzo dokładnie wymieszaj i wlej rozczyn. Następnie dodawaj stopniowo wodę i ugniataj ciasto.
Gotowe ciasto odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, szczelnie przykrywając pokrywką.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel go, rozwałkuj na placki o grubości 10 mm i potnij na cienkie romby.
Wlej olej do rondla, rozgrzej i smaż baursaki na złoty kolor.
Puszyste i pyszne twarogowe pączki bez oleju i drożdży. Gotowanie w piekarniku
Pączki serowe. Doskonała propozycja do śniadania lub wieczornej herbaty