W ten sposób będę gotować cukinię z mielonym mięsem. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić do piekarnika

Ponieważ cukinia jest tania i sprzedawana wszędzie, możesz pozwolić sobie na eksperymentowanie z tym warzywem.

Chcemy więc zaproponować kolejny przepis, w którym wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić do piekarnika.

Nie musisz używać wyłącznie podanych składników. Możesz je zastąpić innymi, np. mielone mięso drobiowe wieprzowiną lub wołowiną, a pomidory papryką.

Należy wybierać warzywa i mięso, które najbardziej lubisz. Nie bój się eksperymentować!

Składniki:

  • Cukinia – 3-4 szt;
  • Cebula – 1 szt;
  • Mielone mięso drobiowe – 350–450 g;
  • Jajka – 1-2 szt;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • Kilka pomidorów;
  • Bułka tarta- 50–80 g;
  • Ser żółty – 50–70 g.
  • Zabieramy się za gotowanie:

    1. Umyć cukinię. Jeśli jest młoda, można nie obierać. Cukinię pokroić w koła o grubości 1,5-2 cm.

    2. Wydłubać środek za pomocą łyżeczki.

    3. Koła cukinii posolić z obu stron, a środek zmiksować blenderem wraz z cebulą.

    4. Do otrzymanej masy warzywnej dodać mięso mielone, sól, pieprz do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można wsypać do niej 1-1,5 łyżki kaszy manny, wymieszać.

    5. Koła cukinii nafaszerować i umieścić na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.

    6. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą.

    7. Pokroić pomidory w koła i wyłożyć na cukinii.

    8. Rozgrzać piekarnik do 180 ° i piec przez około 35 minut.

    9. Zetrzeć ser. Wyciągnąć gotowe cukinie i posypać je serem. Wstawić do piekarnika jeszcze na pięć minut, aż ser się roztopi.

    Gotową cukinię można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco.

    Kiedy jest mało czasu, a chcę się zjeść coś smacznego, zawsze gotuję tę rolkę z cukinii

    W ten sposób będę gotować cukinię zawsze

    Pyszne naleśniki z cukinii z serem żółtym i natką pietruszki