Czy wiesz, że śledź pod pierzynką po raz pierwszy podano w przeddzień Nowego Roku 1919?
Wśród składników przepisu na klasycznego śledzia pod pierzynką zawsze były filety rybne, gotowane warzywa, doprawione dużą ilością majonezu, dzięki czemu ta sałatka jest bardzo smaczna, ale jednocześnie bogata w kalorie.
Dziś proponujemy wiosenną wersję tej sałatki.
Okazuje się, że ma mniej kalorii i jest bardziej zdrowa dzięki obfitości świeżych ogórków, szczypiorku i koperku.
Zamiast majonezu możesz doprawić ją swoim ulubionym sosem.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Filet śledziowy pokrój na drobne kawałki i ułóż w pierwszej warstwie na talerzu.
2. Posmaruj majonezem. Wygodnie jest to zrobić przy pomocy jednorazowego woreczka cukierniczego.
3. Następnie posiekaj duży pęczek szczypiorku i rozłóż na śledziu.
4. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce i ułóż na wierzchu.
5. Posmaruj majonezem.
6. Następnie pokrój świeży ogórek w paski i ułóż na wierzchu.
7. Ser zetrzyj na grubej tarce i posmaruj majonezem.
8. Drobno posiekaj koperek i posyp sałatkę.
9. Posyp również szczypiorkiem. Sałatka jest gotowa.
Smacznego!
Smaczna i delikatna sałatka z kurczakiem